Vestigii de pe vremea lui Ştefan cel Mare găsite la Piatra Neamţ
Edilii pietreni spun că descoperirea nu va periclita derularea proiectului, ci va spori interesul pentru zona istorică.
Muncitorii care lucrează la şantierul deschis în apropierea sediului Primăriei au scos la lumină partea superioară a unei clădiri cu funcţiune de locuinţă. Specialiştii spun că se aşteptau la o asemenea descoperire lângă zidurile Curţii Domneşti şi apreciază că vestigiile datează din veacul al XV-lea, din timpul domniei lui Ştefan cel Mare.„Am găsit o construcţie identică cu hruba în care este organizat muzeul de lângă Liceul «Petru Rareş», din apropiere. Posibil ca spaţiul să fi aparţinut unui boier sau unui dregător local. Descoperirea este foarte importantă pentru că întregeşte imaginea Curţii Domneşti“, a declarat Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.
Cercetările continuăZona a fost izolată de restul şantierului, iar cinci arheologi şi restauratori încearcă să delimiteze cât mai precis perimetrul de interes istoric. „Descoperirea este la fel de spectaculoasă ca scoaterea la lumină a pieselor cucuteniene de pe teritoriul judeţului. Cu ocazia acestui proiect avem şansa de a găsi oraşul de sub oraş“, a afirmat Adrian Alui Gheorghe, şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Neamţ. Descoperirea va impune modificarea proiectului cu finanţare europeană care se derulează în zonă.
„E cu atât mai bine, pentru că va creşte atractivitatea turistică a centrului istoric. Va trebui să găsim însă cea mai bună soluţie pentru a respecta şi indicatorii din proiect, iar unul dintre aceştia vorbeşte de înfiinţarea a 64 de locuri de parcare în pasajul subteran“, a spus city managerul Bogdan Puşcaşu. Recent, la cimitirul medieval din apropiere au fost găsite 330 de morminte. „În zonă mai sunt cel puţin 200 de morminte. Când se vor încheia lucrările, toate rămăşiţele vor fi reînhumate într-o groapă comună, după ritualul creştinesc, cu o slujbă ţinută de preoţi“, a încheiat directorulDumitroaia.