Vechiul palat al regelui macedonean Filip al II-lea, restaurat și redeschis pentru vizitatori (foto: Twitter / Prime Minister GR)

Vechiul palat al regelui macedonean Filip al II-lea, restaurat și redeschis pentru vizitatori / VIDEO

📁 Grecia Antică
Autor: Redacția
🗓️ 8 ianuarie 2024

Vechiul palat al regelui Filip al II-lea al Macedoniei, una dintre comorile antice ale Greciei, unde Alexandru cel Mare a fost proclamat rege, a fost redeschis după lucrări de restaurare care au durat 16 ani.

Acest palat din secolul al IV-lea î.Hr. este situat în Aigai, prima capitală a Regatului Macedoniei, în nordul Greciei. Se întinde pe o suprafață de 15.000 m2, în apropiere de satul Vergina, unde se află un muzeu al mormintelor macedonene, inclusiv cel al lui Filip al II-lea, informează Agerpres.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a luat parte la o ceremonie organizată la fața locului, s-a declarat încântat că publicul va putea descoperi un „monument de importanță mondială”, care și-a deschis porțile pentru vizitatori.

„Situl include palatul regal, format în principal dintr-un peristil, o galerie de coloane dorice care înconjoară curtea palatului și agora, unde macedonenii se reuneau pentru a lua decizii", a explicat arheologul Agueliki Kottaridi, citat vineri de cotidianul Kathimerini.

În acea curte, care putea găzdui 8.000 de persoane, Alexandru cel Mare a fost proclamat rege al Macedoniei în anul 336 î.Hr., după asasinarea tatălui său, Filip al II-lea.

Foto: Twitter / Prime Minister GR
Foto: Twitter / Prime Minister GR

Alexandru cel Mare a moștenit atunci un regat puternic, care i-a permis să unească Macedonia și orașele-stat grecești pentru a invada Imperiul Persan.

Palatul a fost distrus de romani în anul 148 î.Hr., iar săpăturile au început în 1865 și au continuat sporadic până în secolul al XX-lea, potrivit arheologilor.

Începută în 2007, restaurarea sa a beneficiat de un buget de 20,3 milioane de euro, inclusiv fonduri europene.

Mai multe pentru tine...