Unde a fost îngropat regele Filip al II-lea al Macedoniei? Enigma mormintelor de la Aigai
Istoricii din vechime spun că regele Filip al II-lea al Macedoniei a fost îngropat de fiul său, Alexandru cel Mare, cu mare pompă la Aigai. În consecință, entuziasmul pasionaților de antichitate a fost enorm atunci când arheologul Manolis Andronikos a anunțat în 1977 că săpăturile din acel an de la monumentalul tumul de la Aigai, cu un diametru de 100 de metri și o înălțime de 12 metri, au scos la iveală patru morminte princiare, dintre care două intacte încă.
Prevalentă este ipoteza că osemintele marelui rege ar fi fost depuse în mormântul II, un splendid mormânt tipic macedonean, cu boltă și fațadă falsă în stil doric, pe a cărui friză este pictată o scenă de vânătoare în care mulți îi recunosc pe Filip și pe Alexandru răpunând un leu fioros.
În interior, în cea dintâi cameră, fusese înmormântată o femeie de circa 32 de ani. Analizele antropologice arată că ar fi călărit des și, din cauza unui accident de călărie, ar fi avut un picior mai scurt decât celălalt. În consecință, cnemidele (un fel de jambiere metalice) ce îi protejau gambele, dintre care una mai scurtă și subțire, îi aparțineau, la fel ca și celelalte arme din aceeași cameră, printre care un remarcabil gorytos de aur, o tolbă scitică în care erau ținute atât săgețile, cât și arcul. Să fi fost această femeie Meda, fiica lui Kothelas al geților, despre care – în contextul participării lor la expediția lui Sitalkes – Tucidide spune că „sunt vecini cu sciţii, au acelaşi port şi sunt toţi arcaşi călări”?
Gorytos de aur din prima cameră a mormântului II din Marele Tumul de la Vergina. Acest obiect în stil scitic, vârsta defunctei și indiciile privind practicarea călăriei au condus la ipoteza că osemintele ar putea aparține Medei, fiica regelui get Kothelas, a șasea soție a lui Filip al II-lea. Un argument suplimentar este acela că la unii thraci se practica obiceiul ca femeile să piară bucuroase pentru a se înmormânta laolaltă cu soții lor (foto: Getty Images)
În camera principală din fund, într-o cutie de aur masiv, se găseau oasele incinerate ale unui bărbat de circa 45 de ani, și el călăreț de seamă, cu răni care ar corespunde celor pe care autorii antici i le atribuie lui Filip, precum și o magnifică diademă de aur. În cameră se mai găseau o splendidă panoplie grecească, multe vase de argint și bronz, resturi de fildeș de la o canapea folosită de greci la banchete. Andronikos a fost primul care l-a identificat pe defunct ca fiind marele rege macedonean.
Alți cercetători nu au fost convinși și susțin că mormântul i-ar aparține lui Filip al III-lea Arrhidaios, fratele vitreg, labil psihic, al lui Alexandru cel Mare și succesor la tron. Acesta a fost ucis alături de soția sa în 317 î.e.n. ca urmare a intrigilor Olympiei, ce îl dorea pe tron pe nepotul său, Alexandru al IV-lea, fiul marelui cuceritor cu prințesa persană Roxana (el însuși otrăvit în 309 î.e.n. și înmormântat în mormântul III din același tumul).
Cercetătorii contestatari cred că marele Filip ar fi fost depus în mormântul I, unul mai simplu, în cistă (groapă placată și acoperită cu dale de piatră), prădat încă din vechime. Argumentele lor se bazează pe analizele antropologice ale oaselor din mormânt (care s-ar potrivi mai bine profilului lui Filip), pe vecinătatea față de ruinele unui sanctuar aflat și el sub tumul (în care fostul rege ar fi fost divinizat), și pe minunata pictură a răpirii Persephonei de către Hades, de pe pereții cistei.
Probabil că doar studii genetice complexe, împreună cu analize Carbon 14 și de izotopi de stronțiu, vor putea rezolva fără putință de tăgadă enigma locului de veci al lui Filip. Deocamdată, statul grec nu a aprobat efectuarea acestor studii și analize.
Foto sus: Fațada Mormântului II din Marele Tumul de la Vergina. Scena de vânătoare de pe friză a fost interpretată de unii cercetători ca reprezentându-i pe Filip și Alexandru, argument ca mormântul să fie atribuit lui Filip al II-lea (foto: Getty Images)