Vechiul București: cârciuma din mănăstire jpeg

Vechiul București: cârciuma din mănăstire

­čôü Istorie Urban─â
Autor: Andreea Archip

┼×ti┼úi ce a fost ├«nainte pe locul Ateneului Rom├ón? Dar unde este c├órciuma din m─ân─âstire? Multe dintre cl─âdirile din Bucure┼čti ascund sub zidurile lor istorii ┼či construc┼úii din alte vremuri adev─ârate frumuse┼úi arhitectonice sau gr─âdini amenajate dup─â moda secolului.

Bucure┼čtenii care se plimbau odinioar─â prin zona Palatului Regal, n-ar fi avut putut s─â poposeasc─â ├«n Gr─âdina Episcopiei, realizat─â pe locul fostei Case episcopale. Asta se ├«nt├ómpla ├«nainte ca Ateneul Rom├ón s─â fie ridicat ├«n 1888. P─ârin┼úii acestora ar fi putut admira ├«n locul Palatului Regal, cunoscut ┼či sub numele de Muzeul Na┼úional de Art─â al Rom├óniei, vechea Cas─â Golescu, de pe Podul Mogo┼čoaei. De altfel, Casa Golescu a fost ├«ncorporat─â ┼či se g─âse┼čte ├«n aripa de sud a Palatului.

Construcţii pe foste biserici

Unde Calea Victoriei ├«┼či d─â ├«nt├ólnire cu Bulevardul Regina Elisabeta era o biseric─â foarte frumoas─â, numit─â S─ârindar. ├Änaintea acesteia, boierii Cocor─â┼čti ar fi construit o alt─â biseric─â ce ar fi ajuns ├«n ruin─â ├«n timpul domnitorului Matei Basarab care s-a decis s─â o refac─â din temelii. A┼ča s-au ridicat ziduri groase de c─âr─âmid─â, cu chenare de piatr─â sculptat─â la u┼či ┼či ferestre. ÔÇ×F─âc├ónd Domnia mea 40 de biserici, precum m─â f─âg─âduisem lui Dumnezeu, am ├«ndeplinit cu aceasta pre care am zidit-o din temelie ├«n locul unei bisericu┼úe vechi ce se zicea a Coconilor... ┼či eu am numit-o Serindarul, leat 7160 (1652)", scria domnitorul ├«n pisania bisericii.

uranus jpg jpeg

(frumosul cartier Uranus, demolat pentru a construi Casa Poporului)Cârciuma din mănăstire

L─âca┼čul de cult se afla la acea vreme la marginea ora┼čului ┼či devenise vestit─â pentru o icoan─â f─âc─âtoare de minuni. Nu doar cei care credeau ├«n minunile icoanei veneau la biseric─â, ci ┼či cei care-┼či vindeau sufletul licorii magice din struguri - vinul. M─ân─âstirea a primit dreptul de a ┼úine o c├órcium─â ├«n care s─â-┼či v├ónd─â vinul ┼či era scutit─â de ÔÇ×fum─ârit, c─âmin─ârit, de vam─â, de vin domnesc ┼či de toate alte angarale". Dup─â cutremurul din 1802, biserica s-a ┼čubrezit ├«ns─â, p├ón─â c├ónd ├«n 1880 s-au interzis oficierea slujbelor ├«n incinta ei. Apoi a fost demolat─â, f─âc├ónd loc Cercului Militar de ast─âzi.

Ochiul dracului, pe casa Domnului

Cl─âdirea CEC-ului de pe Calea Victoriei are o istorie la fel de interesant─â. Cl─âdirea ├«n care se manevra ochiul dracului a fost ridicat─â pe locul unei biserici-ÔÇ×Sf├óntul Ioan cel Mare". L─âca┼čul a fost ridicat de Mihai Viteazul ┼či apoi lucrarea continuat─â de Constantin Br├óncoveanu. Biserica fost demolat─â din cauza deterior─ârii. Ulterior unii istorici spune c─â pe aceste locuri s-ar fi ├«n─âl┼úat cl─âdiri bancare, al┼úii c─â aici ar fi fost cea mai mare menajerie.

demolarea bisericii sf  vineri jpg jpeg

(Demolarea Bisericii Sf. Vineri)

Sursa:www.adevarul.ro