Valul lui Traian de lângă Şiviţa (foto: C. Crângan / Adevărul)

Valul lui Traian, sistemul de apărare ridicat de romani la graniţa Imperiului

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Cornelia Mazilu
🗓️ 24 martie 2023

Valul lui Traian, zidul de apărare construit de romani în secolul al II-lea după Hristos, este unul dintre obiectivele de patrimoniu naţional şi universal care se întinde din Dobrogea până în judeţul Galaţi.

Valul lui Traian, sistemul de apărare ridicat de romani la graniţa Imperiului, în prima jumătate a secolului I după Hristos, fiind monument istoric de importanţă naţională și internațională, traversează judeţul de la est către sud-vest.

Cu o lungime de 22 kilometri în Galați, complexul de fortificații pornește din satul Traian, de pe malul Siretului, și trece prin mai multe localități: Smârdan, zona Poligonului - Cișmele, Odaia Manolachi, până în localitatea Tulucești.

„Acest sistem de apărare roman merge mai departe către Basarabia și apoi către Ucraina. Se întinde pe o suprafață de peste 100 de kilometri, dincolo de Prut. În lumea romană, limesul era o zonă de frontieră, cum este și la noi. De exemplu, Valul lui Traian și castrul roman de la Tirighina reprezentau zona de frontieră, partea de nord-est a Imperiului Roman, așa-numita lume barbară. El poate fi văzut și în prezent. Cine merge în satul Traian, undeva la vreo patru kilometri de șosea, se vede culmea valului cu șanțul de apărare. De aici vine și denumirea de satul Traian”, afirmă prof. Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galați.

Vechea apărare romană ar putea fi inclusă într-un circuit turistic, fiind pus în valoare pe porţiunile unde el se observă cel mai bine. În județul Galați, zona este ocupată, însă, de terenuri agricole.

Valul lui Traian din zona județului Galați FOTO: Direcția Județeană pentru Cultură
Valul lui Traian din zona județului Galați FOTO: Direcția Județeană pentru Cultură

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro