Unul dintre cele mai vechi obiecte din metal din România a fost descoperit într un sit arheologic din Gorj  jpeg

Unul dintre cele mai vechi obiecte din metal din România a fost descoperit într-un sit arheologic din Gorj

­čôü Antichitate
Autor: Alin Ion

Un sit arheologic descoperit acum trei ani într-o comună din judeţul Gorj în urma introducerii conductei de gaze BRUA ascunde un adevărat tezaur.

Speciali┼čtii din cadrul Institutului Na┼úional de Arheologie din Bucure┼čti au deschis ├«n aceast─â var─â un ┼čantier ├«n situl din localitatea Hurezani. Ace┼čtia au descoperit o serie de vestigii, printre care ┼či un obiect din fier, care, conform primelor estim─âri, ar putea s─â fie printre cele mai vechi obiecte din metal descoperite pe teritoriul Rom├óniei.

ÔÇ×Am g─âsit obiecte de ceramic─â ┼či un obiect din fier. Dac─â se confirm─â pozi┼úia lui stratigrafic─â ├«ntre straturile de chirpici ale acestei construc┼úii ┼či, dac─â ├«ntr-adev─âr datare ei este cea pe care o presupunem, este unul dintre cele mai vechi obiecte din fier g─âsite p├ón─â ├«n momentul de fa┼ú─â ├«n Rom├ónia. Urmeaz─â s─â confirm─âm dup─â ce o s─â prelucr─âm ├«ntregul material ├«n laborator. Am luat probe pentru a data ├«ntreaga construc┼úie am g─âsit ┼či oase ┼či resturi de c─ârbune, care ne vor ajuta pentru datare ┼či vom putea spune cu siguran┼ú─â dac─â acel obiect din fier este printre cele mai vechi. ├Än momentul de fa┼ú─â asta credem.

Este vorba de un cu┼úita┼č, care va dus la laboratorÔÇť, a spus Radu B─âjenaru, cercet─âtor ┼čtiin┼úific principal la Institutul de Arheologie ÔÇ×Vasile P├órvanÔÇť din Bucure┼čti ┼či coordonator al ┼čantierului arheologic. Lucr─ârile au ├«nceput pe data de 4 august ┼či se vor ├«ncheia la ├«nceputul lunii septembrie. Acestea sunt finan┼úate de c─âtre Muzeul Jude┼úean de Istorie Gorj.

image

Unul dintre cele mai importante preistorice din Oltenia

Situl arheologic de la Hurezani a fost descoperit în urmă cu trei ani ca urmare a introducerii conductei BRUA.

ÔÇ×A fost descoperit ├«n anul 2018 cu ocazia instal─ârii conductei BRUA, care traverseaz─â situl de la nord la sud. S-a f─âcut diagnosticul intruziv, s-a identificat ┼či ├«n anul 2019 s-au f─âcut s─âp─âturi preventive pentru introducerea conductei, iar atunci am v─âzut structura ┼či complexitatea acestui sit. ├Än momentul de fa┼ú─â pot spune c─â este unul dintre cele mai mari ┼či cele mai importante situri preistorice din Oltenia, ├«n special ├«n Epoca Bronzului ┼či prima Epoc─â a Fierului ├«n ceea ce prive┼čte cultura Verbicioara ┼či ce urmeaz─âÔÇť, a mai precizat coordonatorul ┼čantierului arheologic.

O serie de vestigii importante au fost g─âsite ┼či ├«n urm─â cu doi ani, atunci c├ónd au fost efectuate primele cercet─âri arheologice importante.

ÔÇ×C├ónd am s─âpat ├«n anul 2019 pentru conducta BRUA, ├«n anul 2019, am g─âsit foarte multe gropi, vetre, resturi de construc┼úii. Inventarul este, de asemenea, foarte bogat. Am g─âsit ├«n acest an o platform─â de chirpici, un rest de construc┼úie, care se dateaz─â cel mai probabil la sf├ór┼čitul Epocii Bronzului ┼či ├«nceputul Epocii Fierului, ├«n zona de tranzi┼úie. Apar┼úine aspectului cultural V├órtop, de la ├«nceputul Epocii Fierului, bine cunoscut ├«n Oltenia, ├«n special ├«n zona Dun─ârii ┼či mai pu┼úin cunoscut ├«n zona nordic─âÔÇť, a ad─âugat Radu B─âjenaru.

image

Situl se ├«ntinde pe ┼čapte hectare

Situl s-a p─âstrat foarte bine. Acesta se ├«ntinde pe o suprafa┼ú─â de ┼čapte hectare. ÔÇ×Situl are aproximativ ┼čapte hectare ┼či pe partea de nord ┼či par┼úial est este prev─âzut cu un ┼čan┼ú de ap─ârare. Grosimea depunerii antropice este ├«ntre 1 metru ┼či 1,30. Cu ocazia s─âp─âturilor preventive am identificat multe niveluri de locuire, care acoper─â ├«ntreaga evolu┼úie a culturii Verbicioara, de la prima faz─â ┼či p├ón─â la ultima. Urmeaz─â, din ce am v─âzut, dou─â niveluri din Epoca Fierului, care suprapun locuirii din Epoca Bronzului. Este un sit foarte bogat ca structur─â de locuire. (ÔÇŽ) Situl s-a prezervat foarte bineÔÇť, a declarat coordonatorul ┼čantierului arheologic.

Vor urma zece ani de cercet─âri

Obiectele descoperite vor fi predate Muzeului Jude┼úean dup─â ce vor fi restaurate. ÔÇ×Obiectele g─âsite vor fi prelucrate la Bucure┼čti, restaurate ┼či redate Muzeului Jude┼úean de Istorie care finan┼úeaz─â s─âp─âtura ┼či vor intra ├«n patrimoniul muzeului.

S─âp─âturile arheologice vor continua ┼či ├«n anii urm─âtori. Inten┼úia noastr─â este de a veni timp de 10 ani ca s─â cercet─âmÔÇť, a anun┼úat Radu B─âjenaru.

Condiţii dificile

Condi┼úiile ├«n care s-au lucrat au fost dificile din cauza temperaturilor ridicate ┼či a solului foarte tare. ÔÇ×Ne place s─â s─âp─âm, dar ├«n acest an a fost o c─âldur─â excesiv─â. De c├ónd am venit nu a plouat deloc ┼či am b─âgat cam dou─â tone de ap─â ca s─â putem s─âpa a┼ča cum dorim. P─âm├óntul era ciment. C─âr─âm ap─â cu butoaiele pentru a putea s─âpaÔÇť, a ├«ncheiat Radu B─âjenaru.