Un tezaur viking îi surprinde pe istorici
Un tezaur de argint găsit cu ajutorul unui detector de metale oferă indicii surprinzătoare cu privire la un rege Viking necunoscut până acum. Anunțul acestei descoperiri a fost făcut săptămâna aceasta de British Museum.
Găsit la nici jumătate de metru sub pământ, în satul Silverdale din Marea Britanie, tezaurul a fost o adevărată surpriză pentru Darren Webster care, ghidat de semnalele detectorului de metale, a descoperit o cutie masivă din plumb. În interiorul acesteia se aflau 201 de piese de argint, printre care brățări, fragmente de broșe, lingouri și monezi.
Webster și-a dat seama că uluitoarea descoperire s-ar putea să fie de origine vikingă. Specialiștii au confirmat ulterior că este vorba de o comoară îngropată probabil de un războinic viking înainte de a merge la luptă. Unele dintre monezile descoperite poartă efigia regelui viking Alfred cel Mare care a domnit între 871 și 899, perioadă în care vikingii se luptau cu anglo-saxonii pentru controlul nordului Angliei.
”Printre obiectele ce ies în evidență este și un tip de monedă pe care nu l-am mai văzut până acum”, a declarat Ian Richardson, angajat al departamentului de Comori și Antichități Portabile de la British Museum. Pe o parte a monedei se află o inscripție în formă de cruce având gravate literele DNS (Dominus) Rex (în vremea aceea, mulți vikingi se convertiseră la creștinism la doar o generație după ce au venit pe insula britanică). Pe partea cealaltă a monedei stă inscripția AIRDECONUT, despre care Richardson a spus că este o încercare de a reprezenta numele scandinav Harthacnut.
”A existat într-adevăr un lider viking cu numele de Harthacnut în Scandinavia și Anglia. Dar obiectele descoperite la Silverdale sunt datate ca fiind dintr-o perioadă anterioară acestui Harthacnut pe care îl știm noi – circa 900-910 d.Hr., deci s-ar putea ca cel reprezentat pe această monedă să fie un conducător viking al regatului din Northumbria necunoscut până acum.”
Tezaurul va fi analizat pentru a i se stabili valoarea, iar Webster și proprietarul terenului unde a fost descoperită comoara vor împărții banii.
Sursa:http://news.discovery.com/