Un tezaur vechi de 1 800 de ani, descoperit într un cavou roman de la Galaţi jpeg

Un tezaur vechi de 1.800 de ani, descoperit într-un cavou roman de la Galaţi

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Descoperire spectaculoas─â f─âcut─â de arheologii de la Muzeul de Istorie ÔÇ×Paul P─âlt─âneaÔÇŁ, ├«n cadrul cercet─ârilor arheologice preventive desf─â╚Öurate la Cavoul Roman din Gala╚Ťi. ├Än zona monumentului istoric vechi de peste 1.800 de ani a fost g─âsit un mic tezaur format dintr-o serie de foi╚Ťe din aur, decorate cu diverse motive geometrice, ╚Öi 20 de almandine (pietre semipre╚Ťioase din categoria granatelor).

Potrivit cercet─âtorilor, comoara zace acolo din perioada ├«n care a fost ridicat monumentul funerar, care apar╚Ťine, cel mai probabil, unei c─âpetenii importante. 

ÔÇ×Pietrele ro╚Öu-rubiniu se foloseau ca piese de montur─â la inele, bro╚Öe ╚Öi la pandantive ├«n antichitate. Faptul c─â au fost depuse inten╚Ťionat ├«ntr-un loc ascuns dovede╚Öte c─â au avut o misiune cert─â, sigur─â: au f─âcut parte din bagajul din lumea de dincolo a defunctului care fusese ├«ngropat acolo, cu mari onoruri. Acest mic tezaur arat─â c─â defunctul avea un poten╚Ťial economic important ╚Öi ne ajut─â foarte mult la datarea acestui morm├óntÔÇŁ, a declarat arheologului Gabriel Jug─ânaru, pentru adevarul.ro.

galati 2 jpg jpeg

O parte din relicvele scoase la lumin─â arheologii de la Muzeul de Istorie ÔÇ×Paul P─âlt─âneaÔÇŁ Gala╚Ťi

A╚Öa se face c─â actualele aprecieri ╚Ötiin╚Ťifice, potrivit c─ârora cavoul ar fi din secolul al IV-lea dup─â Hristos, iar cel ├«ngropat acolo ar fi fost un lider de origine sarmat─â, trebui revizuite. Arheologii sunt de p─ârere c─â noile indicii arat─â c─â monumentul este dintr-o perioad─â ceva mai veche, cuprins─â ├«ntre a doua jum─âtate a secolului al II-lea ╚Öi a doua jum─âtate a secolului al III-lea dup─â Hristos, adic─â din intervalul de plin─â dezvoltare a epocii romane ├«n zon─â.

ÔÇ×Acest morm├ónt este contemporan cu castellumul de la Barbo╚Öi, cu castrul de la Barbo╚Öi, cu necropola ╚Öi cu a╚Öezarea civil─â. Toate f─âceau parte din a╚Öezarea arheologic─â a acestei zoneÔÇŁ, a precizat Gabriel Jug─ânaru, care a precizat c─â lucr─ârile arheologice vor continua ├«n zon─â.

galati jpg jpeg

O parte din relicvele scoase la lumin─â (foto: Muzeul de Istorie ÔÇ×Paul P─âlt─âneaÔÇŁ Gala╚Ťi)