Un tezaur alcătuit din peste 1000 de monede romane de argint a fost descoperit într-o localitate din Dolj (foto: Facebook / Cosmin Vasile)

Un tezaur alcătuit din peste 1000 de monede romane, descoperit în Dolj

Un tezaur alcătuit din peste 1000 de monede romane de argint a fost descoperit la sfârșitul săptămânii trecute într-o localitate din Dolj, cu ajutorul unui detector de metale. Acesta este cel mai mare tezaur monetar descoperit în ultimii 60 de ani în județul Dolj.

„Este un tezaur important din punct de vedere cantitativ. Majoritatea pieselor sunt denari imperiali romani și antoninieni și par îngropate în perioada lui Filip Arabul, în jurul anilor 245, dar nu vom ști cu certitudine acest lucru până nu vom avea piesele curățate. Este o perioadă în care, în urma unor atacuri, provincia Dacia este devastată și multe tezaure sunt îngropate. Piesele sunt comune din acest punct de vedere, piese care se întâlnesc în circulația monetară a Daciei”, a detaliat pentru GdS Radu Dumitrescu, muzeograf la Muzeul Olteniei.

Foto: Facebook / Cosmin Vasile
Foto: Facebook / Cosmin Vasile

Cele 1168 de piese de argint, găsite în localitatea Padea, comuna Drănic, devin al doilea tezaur monetar ca mărime care ar ajunge în colecția Muzeului Olteniei. Cel mai mare tezaur, din punct de vedere al numărului de monede, care a ajuns la instituția de cultură doljeană până în prezent este cel descoperit la Bârca în anul 1962. Peste 1900 de piese au fost descoperite la acea vreme.