Un sit arheologic vechi de 8.000 de ani, distrus de o exploatație forestieră
Situl din Vânători Neamţ, aflat la câţiva kilometri de Cetatea Neamţ, este cel mai vechi izvor de apă sărată din Europa, cercetările arheologice stabilind că a fost utilizat de opt milenii.
„Civilizaţia“ îi aduce însă grave prejudicii, el fiind vandalizat şi acum doi ani, când în zonă au fost depozitate deşeuri. Ancheta declanşată s-a finalizat cu „neînceperea urmăririi penale“.
Un ultim semnal de alarmă a fost tras zilele trecute de Vasile Diaconu, directorul Secţiei Muzeale Târgu Neamt, din cadrul Complexului Muzeal Naţional Neamț.
„Situl arheologic, care este şi monument istoric, de la Lunca-Poiana Slatinei, este din nou supus distrugerii, prin exploatarea forestieră. Utilajele grele au depozitat o parte din lemn chiar pe sit. La suprafaţă pot fi observate deja materiale arheologice. În plus, situl este şi într-o zonă protejată, fiind parte din Parcul Natural Vânători-Neamţ“, a spus Diaconu.
Arheologul a menţionat că acest sit este considerat cea mai veche exploatare a unei surse de apă sărată, la nivel european: „Asta, dacă înseamnă ceva şi pentru altcineva decât pentru noi, arheologii”.
Renumitul arheolog a sesizat noua vandalizare la Direcția pentru Cultură, iar luni, 13 mai 2024, a fost depusă o plângere penală.
„Am depus plângere la Poliţie, pentru a se face cercetări. În acelaşi timp, am cerut Primăriei Vânători Neamţ să ne comunice cine este proprietarul sau proprietarilor terenului unde este situl, pentru a se institui «obligaţia de a face» şi pentru luarea de măsuri de protecţie. Este vorba despre un monument istoric de o foarte mare valoare, unic în Europa“, a declarat șeful Direcţiei pentru Cultură Neamţ, Rocsana Josanu, adăugând că şi alte situri sunt lăsate în voia sorţii, nefiind puse în valoare.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro