image

Un sat turistic din sudul Franţei, renumit pentru fântânile sale, afectat de penuria de apă

În Pernes-Les-Fontaines, o aşezare medievală din sud-estul Franţei celebră pentru cele 41 de fântâni ale sale, rezervoarele de apă au rămas goale, însă turiştii sunt înţelegători în contextul secetei excepţionale din această perioadă, informează agerpres.ro.

Două treimi din Franţa metropolitană au fost declarate în situaţia de criză din cauza secetei în această vară.

''Restricţiile de apă au debutat în aprilie, dar am primit până acum autorizaţia de a lăsa să curgă apa cu debit redus în câteva fântâni. De la sfârşitul lui iulie, este sistată complet, prefectura ne-a plasat în situaţia de criză din cauza secetei'', a explicat pentru AFP Guilhem Millet, responsabil în cadrul oficiului de turism al acestei aşezări cu 9.000 de locuitori.

Supranumită ''Perla Comitatului'' pentru trecutul său glorios de capitală a comitatului Venaissin, un vechi stat pontifical din Evul Mediu, Pernes-les-Fontaines, numără 41 de fântâni în interiorul vechilor ziduri.

În mod normal, fântânile oferă la fiecare colţ de stradă o atmosferă bucolică şi atrăgătoare pentru turişti. Fântânilor publice li se adaugă fântânile private în foste hoteluri particulare.

''Aceste fântâni sunt în mod clar un avantaj pentru oraş. Dar turiştii, majoritatea francezi şi europeni, nu sunt surprinşi că nu mai au apă în această vară (...) având în vedere seceta care nu afectează doar Franţa'', ci mai multe ţări din Europa occidentală, a explicat Millet.

''Fântânile acestea goale, mi se rupe inima, dar înţelegem astfel de restricţii'', a precizat Christine Mercel, o turistă din departamentul Ain, care a venit însoţită de soţul şi de fiica lor la Pernes tocmai pentru fântâni.

Primele fântâni din oraş au fost construite în secolul al XV-lea. În 1936, consiliul municipal a votat transformarea numelui localităţii din ''Pernes'' în ''Pernes-Les-Fontaines''. La vremea aceea, existau 36 de fântâni.

Între timp, oraşul s-a obişnuit cu restricţiile de apă.

''În fiecare vară, decuplăm fântânile, alimentate de la reţeaua de apă curentă din cauza secetei. De obicei, durează trei sau patru zile, cel mult o săptămână. Mereu vine o furtună, o ploaie care restabileşte echilibrul'', a explicat responsabilul biroului de turism.

''Ceea ce este special anul acesta, este durata. Meteorologii locali spun că de la primele date pluviometrice înregistrate în Vaucluse în 1871, nivelul nu a fost niciodată atât de scăzut. Au căzut doar 93 de milimetri de ploaie în departament de la începutul anului, deşi era nevoie de 270 de milimetri pentru a avea un nivel adecvat'', a spus el.

''Tradiţia spune că a bea apă din fântânile noastre te face să te îndrăgosteşti. O poveste care, în mod obişnuit, motivează turiştii să le utilizeze'', însă în vara aceasta, nu au parte de acest lucru.