Un proiect controversat de mall pe Calea Victoriei revine în plină stare de urgență jpeg

Un proiect controversat de mall pe Calea Victoriei revine în plină stare de urgență

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 29 aprilie 2020

În plină pandemie și stare de urgență, Primăria Capitalei readuce în discuție un proiect contestat de mulți ani: ridicarea unui mall în locul Palatului Știrbey de pe Calea Victoriei.

În perioada 1-24 aprilie, bucureștenii ar fi trebuit să-și poată spună punctul de vedere cu privire la intenția de elaborare a unui PUZ pentru acest proiect cotroversat de dezvoltare imobiliară din București, proiect care va schimba profund peisajul cultural și caracterul istoric al Căii Victoriei.

Pe gardul Palatului Știrbey a apărut un afiș cu „Intenția de elaborare a unui PUZ” pentru construcția unui mall în curtea Palatului Știrbei, în mijlocul stării de urgență, în pline restricții de circulație, ceea ce a făcut practic imposibilă orice consultarea publică. Mai mult, pe site-ul primăriei nu există niciun document al proiectului din Calea Victoriei, ceea ce face imposibilă trimiterea punctelor de vedere ale cetățenilor și specialiștilor.

Proiectul actual prevede construcția unui ansamblu care depășește înălțimea maximă admisă de 10 metri în această zonă istorică protejată și propune un ansamblu de 7 etaje (17,5, respectiv 21,5 metri) pe strada Budișteanu și strada Banului, eliminarea oricărei grădini a Palatului și lipirea noilor construcții de monumentul istoric ridicat în anul 1835. ONG-ul ARCEN va solicita Primăriei Capitalei reluarea consultării publice pe faza „intenției de elaborare a PUZ-ului” după închierea stării de urgență și intrarea pe procedurile prevăzute de lege.

Palatul logofătului Barbu Dimitrie Ştirbei, inaugurat pe Podul Mogoşoaiei, în anul 1835, conform viziunii arhitectului Michel Sanjouand, se impune rapid în peisajul social bucureştean. Este locul unde se încheie afaceri şi mai ales unde se fac şi se desfac alianţe şi pacturi politice. Când Barbu Dimitrie Ştirbei conduce destinele Ţării Româneşti, între anii 1849 - 1853 şi 1854 - 1856, clădirea devine Curte Domnească.

sursa: smartradio  via Edmond Niculușcă