Un oltean a descoperit un tezaur vechi de peste 2300 de ani jpeg

Un oltean a descoperit un tezaur vechi de peste 2300 de ani

­čôü Roma, m─âre┼úia ┼či declinul s─âu
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 2 august 2021

Un tezaur de peste 100 de monede romane ┼či podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, descoperit de un localnic din comuna Piele┼čti (Dolj), ├«n timp ce f─âcea s─âp─âturi pentru amenajarea unei piscine, a intrat ├«n patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. B─ârbatul a primit din partea statului o sum─â important─â de bani.

Anun┼úul a fost f─âcut, vineri, de pre┼čedintele Consiliului Jude┼úean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, care completeaz─â c─â cet─â┼úeanul care a descoperit tezaurul ┼či-a primit recompensa, potrivit legii, adic─â 45% din valoarea pieselor.

Doljeanul a primit 45% din valoarea pieselor

ÔÇ×Un tezaur veritabil, descoperit ├«n curtea unui doljean, a intrat ├«n patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Peste 100 de monede romane ┼či podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, se afl─â, ├«n aceast─â perioad─â, ├«ntr-un amplu proces de restaurare ┼či conservare. Obiectele au fost g─âsite de un localnic din comuna Piele┼čti, ├«n luna mai a anului trecut.

Acesta f─âcea s─âp─âturi ├«n gr─âdina din curte, cu scopul amenaj─ârii unei piscine, dar a oprit lucr─ârile ├«n momentul ├«n care a g─âsit o oal─â de ceramic─â plin─â cu monede. Imediat a anun┼úat autorit─â┼úile, iar vasul a fost preluat pentru expertiz─â de c─âtre speciali┼čtii Direc┼úiei Jude┼úene pentru Cultur─â DoljÔÇŁ, a scris Cosmin Vasile pe pagina de Facebook.

image

Pies─â rar─â din tezaurul roman

Potrivit sursei citate, monedele romane ┼či bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei ├«n urm─âtoarele luni. ÔÇ×A urmat un proces ├«ndelungat de datare ┼či stabilire a valorii obiectelor g─âsite, iar concluzia a fost aceea a unei descoperiri de o valoare excep┼úional─â. Consiliul Jude┼úean Dolj ┼či-a dorit ca tezaurul s─â r─âm├ón─â ├«n proprietatea jude┼úului, astfel c─â a respectat procedura legal─â de preluare ├«n administrare. Astfel, zilele trecute, a fost efectuat─â plata recompensei stabilite prin lege pentru persoana care a f─âcut descoperirea, ├«n cuantum de 45% din valoarea pieselor. Monedele romane ┼či bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei, ├«n urm─âtoarele luniÔÇŁ, a precizat pre┼čedintele Consiliului Jude┼úean Dolj.

Un astfel de tezaur valoreaz─â o mic─â avere

De╚Öi datele tranzac╚Ťiei nu au fost f─âcute publice, suma primit─â de doljean pentru tezaur este cu siguran╚Ť─â considerabil─â. De exemplu. un tezaur dacic cu peste 150 de piese, provenite din epoca dacic─â ╚Öi epoca roman─â, descoperit la Alba Iulia ├«n 2020, a fost evaluat la 100.000 lei. ├Äns─â sumele pot fi chiar mai mari ├«n func╚Ťie de valoarea stabilit─â de exper╚Ťii acredita╚Ťi.

Mul╚Ťi v├ón─âtori de comori au reu╚Öit s─â fac─â afaceri frumoase cu statul ├«n urma descoperirii unor astfel de comori. Pe de alt─â parte, comer╚Ťul ilicit cu piese din tezaurul dacic sau roman ╚Öi pia╚Ťa neagr─â cu artefacte aduc prejudicii importante patrimoniului na╚Ťional, arat─â dosarele derulate de institu╚Ťiile abilitate.