Un oltean a descoperit un tezaur vechi de peste 2300 de ani jpeg

Un oltean a descoperit un tezaur vechi de peste 2300 de ani

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 2 august 2021

Un tezaur de peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, descoperit de un localnic din comuna Pieleşti (Dolj), în timp ce făcea săpături pentru amenajarea unei piscine, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Bărbatul a primit din partea statului o sumă importantă de bani.

Anunţul a fost făcut, vineri, de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, care completează că cetăţeanul care a descoperit tezaurul şi-a primit recompensa, potrivit legii, adică 45% din valoarea pieselor.

Doljeanul a primit 45% din valoarea pieselor

„Un tezaur veritabil, descoperit în curtea unui doljean, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, se află, în această perioadă, într-un amplu proces de restaurare şi conservare. Obiectele au fost găsite de un localnic din comuna Pieleşti, în luna mai a anului trecut.

Acesta făcea săpături în grădina din curte, cu scopul amenajării unei piscine, dar a oprit lucrările în momentul în care a găsit o oală de ceramică plină cu monede. Imediat a anunţat autorităţile, iar vasul a fost preluat pentru expertiză de către specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj”, a scris Cosmin Vasile pe pagina de Facebook.

image

Piesă rară din tezaurul roman

Potrivit sursei citate, monedele romane şi bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei în următoarele luni. „A urmat un proces îndelungat de datare şi stabilire a valorii obiectelor găsite, iar concluzia a fost aceea a unei descoperiri de o valoare excepţională. Consiliul Judeţean Dolj şi-a dorit ca tezaurul să rămână în proprietatea judeţului, astfel că a respectat procedura legală de preluare în administrare. Astfel, zilele trecute, a fost efectuată plata recompensei stabilite prin lege pentru persoana care a făcut descoperirea, în cuantum de 45% din valoarea pieselor. Monedele romane şi bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei, în următoarele luni”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Un astfel de tezaur valorează o mică avere

Deși datele tranzacției nu au fost făcute publice, suma primită de doljean pentru tezaur este cu siguranță considerabilă. De exemplu. un tezaur dacic cu peste 150 de piese, provenite din epoca dacică și epoca romană, descoperit la Alba Iulia în 2020, a fost evaluat la 100.000 lei. Însă sumele pot fi chiar mai mari în funcție de valoarea stabilită de experții acreditați.

Mulți vânători de comori au reușit să facă afaceri frumoase cu statul în urma descoperirii unor astfel de comori. Pe de altă parte, comerțul ilicit cu piese din tezaurul dacic sau roman și piața neagră cu artefacte aduc prejudicii importante patrimoniului național, arată dosarele derulate de instituțiile abilitate.