Mozaicul reprezintă capul Medusei (foto: merida.es)

Un mozaic roman suprafața de 30 de metri pătrați, descoperit într-o stare „excepțională” / FOTO

O echipă de arheologi a descoperit un mozaic roman suprafața de 30 de metri pătrați, în ruinele unei somptuoase vile romane din situl arheologic Huerta de Otero din vestul Spaniei.

Mozaicul, păstrat în stare „excepțională”, reprezintă capul Medusei în centrul unui octogon cu motive geometrice, menit să reprezinte probabil egida zeiței Atena, relatează Agerpres.

Conform mitologiei, după ce eroul grec Perseus a reușit să reteze capul gorgonei Medusa, el i-a oferit Atenei acest trofeu. Atena a folosit capul gorgonei, care avea puterea de a transforma în piatră pe oricine îl privea, purtându-l ca egidă sau scut.

În cadrul mozaicului, Medusa este înconjurată de măști, de forme geometrice și reprezentări din regnul animal - pești și patru păuni colorați ce reprezentau cele patru anotimpuri.

Imaginea gorgonei Medusa era folosită în Antichitate în scopul de a apăra casa de spiritele rele, conform lui José Vargas, instructor arheolog în cadrul școlii de arheologie Barraeca II, care a coordonat săpăturile.

Mozaicul ce are a fost descoperit de studenți ai școlii de arheologie. Arheologii au excavat pentru prima oară acest sit în 1976, descoperind ruinele unei vile romane. Săpăturile au fost oprite și nu au fost reluate până în 2019.