Un jurnalist francez, spion al serviciilor secrete din Cehoslovacia, în anii '60 jpeg

Un jurnalist francez, spion al serviciilor secrete din Cehoslovacia, în anii '60

📁 Războiul Rece
Autor: Redacția
🗓️ 16 februarie 2022

Un jurnalist francez de la unul dintre cele mai importante săptămânale satirice franceze, „Le Canard enchaîné”, a lucrat în anii '60 pentru serviciile secrete din Cehoslovacia, la acea vreme vasala Uniunii Sovietice, dezvăluie marți săptămânalul francez L'Obs.

Potrivit L'Obs, care citează un dosar StB - serviciile secrete cehoslovace -, scos la iveală de către istoricul ceh Jan Koura, vicerectorul Universității Charles din Praga, Jean Clémentin, unul dintre numele mari ale Canard, a spionat în contul acestui satelit al blocului sovietic, relatează adevarul.ro.

„Din 1957 în 1969, Jean Clémentin a fost un spion plătit de cehoslovaci, deci al taberei sovietice”, scrie L'Obs în această anchetă jurnalistică.   

În perioada 1957-1969, „Pipa”, numele de cod al jurnalistului, „a predat nu mai puțin de 300 de note în cursul a 270 de întâlniri în Franța și în străinătate. El a participat, de asemenea, în mod activ - și în mod conștient - la trei operațiuni de dezinformare, publicând în Le Canard enchaîné articole concepute de StB”, potrivit anchetei.   

„El a fost trimis la Londra și Bonn (în Germania) de către serviciul secret, cu scopul de a culege informații”, scrie săptămânalul.   Jurnalistul are în prezent 98 de ani și este protejat de orice urmăriri din cauza prescrierii faptelor.  

Potrivit aceleiași anchete, Jean Clémentin și-ar fi asumat prima oară simpatia față de blocul sovietic în timpul Războiului din Indochina (1946-1954), în care a fost scârbit de metodele armatei coloniale franceze.   Astfel a început colaborarea sa cu un membru al Ambasadei Cehoslovaciei la Paris, care avea să fie ofițerul său de supraveghere.   

Jurnalistul își mărturisește atracția față de democrațiile populare din Europa de Est, „însă (...) există și ademenirea câștigului”,potrivit anchetei.   

„Îi plac banii”, scria agentul care-l supraveghea, arătând că acest bărbat, căsătorit în două rânduri și care revendică „cinci amante”, nu avea venturi suficiente să-și susțină stilul de viață.   

„În total, în primii cinci ani ai colaborării sale active, ofițerii săi de supraveghere (...) i-au dat 23.600 de franci, aproximativ 40.000 de euro în prezent”, scrie L'Obs, care evocă de asemenea „o casă la Meudon, la periferia burgheză a capitalei”.   

Potrivit anchetei, la Paris, Direcția Supravegherii Teritoriului (DST, însărcinată cu contrasponajul, aflat în prezent la Direcția Generală a Securității Interne (DGSI), avea bănuieli cu privire la rolul angajatului Le Canard, însă nu a declanșat niciodată urmăriri.   

Jean Clémentin s-a pensionat în 1989, anul căderii Zidului Berlinului, la 20 de ani de la ultima sa întâlnire cu un ofițer din Cehoslovacia