Ultimele șapte minute din viața jurnalistului saudit Jamal Khashoggi  A fost torturat, decapitat și tranșat de un medic legist care asculta muzică jpeg

Ultimele șapte minute din viața jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. A fost torturat, decapitat și tranșat de un medic legist care asculta muzică

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 17 octombrie 2018

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost torturat, iar apoi a fost ”decapitat” în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, scria miercuri cotidianul turc proguvernamental Yeni Safak, care precizează că a avut acces la o înregistrare audio a faptelor. Potrivit publicaţiei, Khashoggi a fost torturat în timpul unui interogatoriu, în care agenţi saudiţi i-au tăiat degetele. Ţipetele sale s-au auzit timp de şapte minute. După aceea, jurnalistul a fost ”decapitat”, potrivit acestui cotidian proguvernamental.

Medicul legist din Arabia Saudită care l-a tranșat pe jurnalist a fost  identificat drept Salah al-Tubaigy, care a ocupat posturi de înalt responsabil în cadrul Ministerului de Interne saudit şi în sectorul medical saudit. Potrivit sursei citate, el a început să-l taie în bucăți când era încă în viață, timp în care ar fi ascultat muzică, sfătuindu-i pe cei din încăpere să facă același lucru. 

Ancheta Turciei privind dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a scos la iveală înregistrări făcute de ceasul Apple pe care acesta îl purta la mână şi care indică faptul că a fost torturat şi ucis, a anunţat publicaţia turcă „ Sabah“. Jurnalistul saudit şi-a activat funcţia de înregistrare de pe iPhone înainte de a intra în consulatul de la Istanbul. „Momentele în care Khashoggi a fost interogat, torturat şi ucis au fost înregistrate în memoria ceasului său Apple", scrie ziarul, precizând că ceasul era sincronizat cu iPhone-ul său, pe care i-l lăsase logodnicei sale care aştepta în faţa consulatului.

“Toate sunt invenţii, noi nu avem niciun amestec”, au răspuns autorităţile saudite. “Dacă este viu, arătaţi-l”, a cerut nervos preşedintele turc. Erdoğan a pus sub semnul întrebării afirmaţiile autorităţilor saudite potrivit cărora consulatul nu deţine o filmare cu momentul plecării lui Khashoggi din clădire, întrucât camerele de supraveghere transmit doar imagini live şi nu fac înregistrări. „Este oare posibil să nu existe un sistem de camere de supraveghere într-un consulat? (...) Dacă zboară o pasăre, dacă iese o muscă sistemele lor de supraveghere o vor intercepta. Ei au sistemele cele mai avansate“, a spus şeful statului turc. Administraţia de la Riyad a respins acuzaţiile, catalogându-le drept lipsite de fundament. Jamal Khashoggi era editorialist al cotidianului american The Washington Post şi îl critica pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Apropiaţi ai prinţului moştenitor saudit, printre suspecţi Unul dintre bărbaţii identificaţi de autorităţile turce ca făcând parte dintre cei responsabili de dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul face parte din anturajul prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, informează marţi The New York Times, citat de AFP. Potrivit cotidianului american, care publică fotografii în sprijinul afirmaţiilor sale, Maher Abdulaziz Mutreb l-a însoţit pe prinţul moştenitor în timpul deplasărilor acestuia în SUA în martie 2018, precum şi la Madrid şi Paris în aprilie 2018. Autorităţile turce au difuzat o fotografie cu el la sosire pe aeroportul din Istanbul. Mohammed bin Salman, supranumit "MBS", şi tatăl său, regele Salman, au negat că ar deţine vreo informaţie despre soarta jurnalistului saudit, care s-a instalat în SUA în 2017 după ce a căzut în dizgraţia curţii regale. The New York Times adaugă că alţi trei suspecţi - pe care îi identifică drept Abdulaziz Mohammed al-Hawsawi, Thaar Ghaleb al-Harbi şi Muhammed Saad Alzahrani - ar avea legături prin martori sau alte surse cu serviciile de securitate afiliate prinţului moştenitor de 33 de ani. Un al cincilea bărbat, medic legist identificat drept Salah al-Tubaigy, a ocupat posturi de înalt responsabil în cadrul Ministerului de Interne saudit şi în sectorul medical saudit, continuă publicaţia americană, subliniind că "un personaj de această anvergură nu putea primi ordine decât de la o autoritate saudită de rang înalt". Cotidianul susţine că are confirmarea faptului că "cel puţin nouă din 15 (suspecţi) au lucrat pentru serviciile saudite de securitate, armată sau alte ministere". La rândul său, The Washington Post apreciază că 11 dintre cei 15 suspecţi saudiţi menţionaţi de către autorităţile turce au legături cu serviciile de securitate saudite. 

Trump și Arabia Saudită

Preşedintele american Donald Trump a criticat condamnarea precoce a Arabiei Saudite în ceea ce priveşte misterul dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi, avertizând că există o grabă de a judeca şi subliniind că e nevoie de răbdare, potrivit AP. Într-un interviu pentru Associated Press, Trump a comparat cazul lui Khashoggi, despre care oficiali turci au spus că a fost omorât în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, cu acuzele privind hărţuirea sexuală care i s-au adus judecătorului Brett Kavanaugh în timpul audierii sale de confirmare la Curtea Supremă. „Cred că mai întâi trebuie să aflăm ce s-a întâmplat,” a spus Trump. „Iar începem cu, ştii, esti vinovat până se demonstrează că esti nevinovat. Nu-mi place asta. Tocmai am trecut prin asta cu judecătorul Kavanaugh şi el era total nevinovat, din punctul meu de vedere.” Remarcile lui Trump reprezintă, până acum, cea mai categorică apărare a Arabiei Saudite, aliat al SUA pe care liderul de la Casa Albă îl consideră esenţial pentru agenda sa din Orientul Mijlociu. Aceste declaraţii îl pun pe Trump în dezacord cu alţi parteneri cheie, dar şi cu mai multe figuri proeminente ale Partidului Republican, care au condamnat conducerea saudită pentru ceea ei numesc rolul clar pe care aceasta îl are în cazul dispariţiei lui Khashoggi. Trump pare că e dispus să reziste presiunii şi să accepte negările Arabiei Saudite şi promisiunile sale de a investiga situaţia. În urmă cu patru zile, preşedintele american Donald Trump a estimat că Arabia Saudită s-ar putea afla în spatele dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi şi că, dacă acest lucru se va adeveri, SUA vor aplica o “pedeapsă severă” Riadului, transmit sâmbătă Reuters şi AFP. ”Pentru moment, saudiţii dezmint ferm că ar fi implicaţi. Dar ar putea fi ei implicaţi? Da”, a spus liderul de la Casa Albă într-un interviu pentru canalul CBS, înregistrat joi şi difuzat sâmbătă. Trump a adăugat că, dacă se adevereşte că Arabia Saudită este vinovată, atunci va exista “o pedeapsă severă”. În opinia preşedintelui american, cazul Khashoggi are o miză mare “poate în special” pentru că este vorba despre un reporter. Lideri internaţionali şi oameni de afaceri rup sau regândesc legăturile cu Arabia Saudită, după dispariţia extrem de mediatizată a lui Jamal Khashoggi.