Biserica Palanga (1) jpeg

Trei biserici de lemn salvate de la dispariție și strămutate în parcul Mănăstirii Curtea de Argeș

📁 Patrimoniu
Autor: Alex Vlaicu
🗓️ 23 iunie 2023

Trei biserici de lemn au fost salvate de la dispariție, fiind strămutate, între 1986-1989, în parcul Mănăstirii Curtea de Argeș. Lăcașurile fac parte din Rezervația de arhitectură și artă bisericească înființată în cadrul Mănăstirii Argeșului.

Biserica de lemn din Palanga (foto sus), alături de bisericile de lemn din Podu Broșteni și din Drăganu-Olteni au fost mutate și restaurate în parcul Mănăstirii Curtea de Argeș. Din cauza condițiilor aprige în care se aflau, Ierarhul Calinic Argeșeanul le-a dat șansa să rămână moșteniri sacre ale trecutului.

Amplasate la est de Palatul Episcopal, cele trei bijuterii arhitecturale din lemn sunt, însă, ferite de ochii curioșilor. Din păcate, accesul vizitatorilor în această zonă nu este posibil decât cu aprobarea Înaltpreasfinţitului (ÎPS) Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

Biserica din Podu Broșteni (foto: Adevărul)
Biserica din Podu Broșteni (foto: Adevărul)

În acest moment, în ansamblul Mănăstirii Argeșului găsim lăcașuri construite din piatră, cărămidă și lemn, o particularitate care ar fi unică în țară. Pe viitor Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului își dorește să deschidă un traseu de vizitare care să includă și bisericile de lemn.

Biserica din Drăganu-Olteni (foto: Adevărul)
Biserica din Drăganu-Olteni (foto: Adevărul)

Noi avem depus un proiect de restaurare care se referă la alei și parc. În cadrul acestuia se găsește și un traseu de vizitare a mănăstirii, care include și bisericile din lemn”, a declarat pentru „Adevărul” arhimandritul Caliopie Cristian Ichim, consilier responsabil de sectoarele Economic-Financiar și Construcții Bisericești din Eparhia Argeșului și Muscelului. Până atunci, bisericuțele vor continua să fie protejate în partea din spate a Palatului Episcopal.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro