TOP 10 cele mai puternice familii din istorie jpeg

TOP 10 cele mai puternice familii din istorie

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 7 noiembrie 2011

Istoria multor țări a fost influențată de unele familii. Fie că vorbim de familii de regi, afaceriști sau familii de oameni politici, acestea s-au impus pe scena politică a țărilor, sau chiar a imperiilor, și au contribuit-în bine sau în rău-la dezvoltarea acestora. Care au fost cele mai puternice dintre aceste familii?

10. Familia Rothschild

Familia Rothschild este una din marile familii din domeniul bancar și și al finanțelor internaționale. Membrii familiei Rothschild, de origine germană evreiască, au avut afaceri în toate țările dezvoltate ale Europei și au fost înnobilați atât de familia regală austriacă, cât și de cea britanică. Familia a ajuns cunoscută pe plan internațional odată cu Mayer Amschel Rothschild (1744–1812), a cărui strategie pentru succesul pe termen lung a fost să mențină toate afacerile în familie, putând astfel să păstreze discreția asupra averii și reușitelor în afaceri.Mayer Amschel a păstrat averea în familie prin căsătorii aranjate cu rude relativ apropiate. Nathan Mayer Rothschild a pus bazele afacerii la Londra, ” N. M. Rothschild and Sons”, în 1811. În 1818, el a negociat un împrumut de 5 milioane de lire către guvernul prusac, iar emiterea de obligațiuni pentru împrumuturile guvernamentale a devenit un pilon de stabilitate al afacerii sale. El a obținut o poziție atât de importantă în City of London, centrul financiar londonez, încât până în 1825-1826 avea deja posibilitatea de a furniza Băncii Angliei atâta monedă încât să evite o criză de lichiditate.

9. Plantageneții

Dintre Plantageneți și Tudori, Plantageneții intră în acest top deoarece mare parte a dezvoltării culturii și sistemului politic englez a avut loc sub domnia lor. Sub Tudori s-a născut Biserica Anglicană și unii spun că Anglia ar fi cunoscut atunci o epocă de aur, dar semnificația dinastiei plantagenete este, după unele păreri, mai importantă. Însuși Henry al VIII-lea era descendentul lor pe linie maternă. Dinastia a fost fondată de Henry al II-lea al Angliei, fiul luiGeoffrey al V-lea de  Anjou. Primii regi plantagenți au condus regatul englez în secolul al XII-lea. În total, 15 dinaști plantagenți s-au aflat pe tronul Angliei din 1154 până în 1485. O cultură engleză distinctă de cea europeană s-a dezvoltat pe vremea lor, încurajată de acei monarhi patroni ai artelor și ai ”părintelui poeziei engleze”, Geoffrey Chaucer. Regele John I semnează Magna Carta în 1215, aducând o importantă inovație în dezvoltarea legilor și a dreptului constituțional. Două instituții esențiale pentru dezvoltarea ulterioară a Angliei se nasc în epoca Plantageneților:Parlamentul și Universitățile Cambridge și Oxford.

8. Familia Nehru-Gandhi

Familia Nehru-Feroz Gandhi (foto sus) este o familie de politicieni indieni care au dominat Congresul Național Indian pentru cea mai mare parte a perioadei timpurii a Indiei independente. Trei membri ai acestei familii-Pandit Jawaharlal Nehru, fiica lui, Indira Gandhi, și fiul ei, Rajiv Gandhi – au ocupat postul de prim-ministru, cei doi din urmă fiind asasinați. Un al patrulea membru al familiei, Sonia Gandhi, este azi președintele Congresului, iar fiul ei Rahul a devenit cel mai tănâr membru al familiei care a intrat în politică, la vârsta de 34 de ani.

De reținut că familia Nehru-Feroz Gandhi nu e înrudită cu liderul mișcării de independență a Indiei, Mahatma Gandhi. Această familie este cel mai proeminent exemplu al tradiției asiatice a conducerii dinastice în țări de altfel democratice. Cazul familiei Nehru-Feroz Gandhi ar putae fi comparat cu cel al Brătienilor.

7. Dinasta Hanilor

Ginghis Han a fost fondatorul, Khanul (conducător) și Khaganul (împăratul) Imperiului Mongol, cel mai mare imperiu din istorie. El a ajuns la putere prin unificarea mai multor triburi nomade din nord-estul Asiei. După fondarea imperiului mongol și proclamarea sa ca ” Ginghis Han”, au început invaziile și raidurile mongole atât spre vest – membri ai familiei ajungând până în Europa – cât și spre est, unde se impun în China. Înainte de moarte, Ginghis Han l-a numit pe fiul său Ogodai succesor și a împărțit imperiul în mai multe hanate pentru fiii și nepoții săi. Ginghis Han a fost îngropat undeva în Mongolia, într-un loc rămas până astăzi necunoscut, iar descendenții săi au împins limitele imperiului  mongol până în Europa, cucerind sau creând state vasale în China, Coreea, Caucaz, Asia Centrală, Europa de Est și Orientul Mijlociu.

6. Dinastia Iulio-Claudiană

augustus prima head tm jpg jpeg

Aceste două familii, Iulia și Claudia, au fost cele mai importante familii ale Vechii Rome și, unite, au fondat dinastia iulio-claudiană ce a dat Romei pe cei mai faimoși împărați ai săi:Caligula, Augustus, Claudius, TIberius și Nero. Acești cinci împărați, care au condus Imperiul între 27 î.Hr. și 68 d.Hr., au fost înrudiți fie prin căsătorie, fie prin adopția în gințile Iulia și Claudia. Cezar este uneori numit fondatorul dinastiei, dar el n-a fost Împărat  și nici nu avea legături cu familia Claudia. Astăzi, publicul amator de istorie vede epoca iulio-claudiană ca una a extinderii imperiului și a masivelor proiecte de construcții, însă istoricii antici îi descriu pe acești împărați ca nebuni, perverși și cu apucături tiranice.

5. Familia Zhu

Zhu este numele de familie al împăraților Dinastiei Ming. Primul împărat Ming, Hongwu, a ales în schimb numele de Ming pentru denumirea dinastiei deoarece înseamnă ”genial”. Dinastia Ming a condus China între 1386 și 1644, venind la putere după colapsul dinastiei de origine mongolă Yuan. Epoca Ming este văzută ca o epocă de aur a Chinei, o perioadă a stabilității guvernamentale și sociale, în care China a fost o mare putere navală și a avut o armată de 1 milion de soldați. Proiectele edilitare ale împăraților Ming dăinuie și azi, precum restaurarea Marelui Zid, sau fondarea Orașului Interzis la începutul secolului al XV-lea. Era Ming e considerată una din cele mai fructuoase ere ale civilizației chineze.

4. Familia Habsburg

Casa de Habsburg este una din cele mai importante case regale ale Europei și a devenit cunoscută pentru că a dat toți împărații Imperiului Romano-German între 1452 și 1740, precum și regi ai Spaniei și Austriei. Originară din Elveția, dinastia a condus mai întâi în Austria, unde rămâne familie domnitoare timp de șase secole, dar s-a răspândit prin căsătorii în întreaga Europă, în Burgundia, Spania, Boemia și Ungaria. Dinastia își ia numele de la locul său de origine, castelul Habsburg din cantonul elvețian Aargau.

305px kaiserin maria theresia 28hrr tm jpg jpeg

Motto-ul dinastiei, care indică o importantă tradiție și politică a Habsburgilor, este Bella gerant alii, tu, felix Austria, nube!, adică: ”Lasă războaiele altora, tu, fericită Austrie, căsătorește-te!”. Habsburgii au pătruns, în numele alianțelor politice și al extinderii teritoriale, prin căsătorii, în toate marile familii domnitoare ale Europei. Împărăteasa Maria Tereza e cunoscută pentru alianțele matriominiale negociate pentru copiii ei și este uneori numită Străbunica Europei.

3. Ptolemeii

Dinastia ptolemaică a fost o familie de origine eleno-macedoneană care a condus imperiul ptolemaic al Egiptului pentru aproape 300 de ani, între 305 – 30 î.hr. Ptolemeu, unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, a primit satrapia Egiptului după moartea acestuia, iar în 305 î.hr. s-a autoproclamat Rege și a luat numele de Ptolemeu I Soter (”Salvatorul”). Egiptenii i-au acceptat pe Ptolemei ca succesori ai faraonilor, și ei au rămas la conducerea țării până la venirea romanilor. Cel mai cunoscut membru al acestei familii este Cleopatra a VII-a, ultima regină a Egiptului. Sinuciderea sa a marcat sfârșitul conducerii Ptolemeilor în Egipt.

2. Familia Medici

Familia Medici a fost o puternică și foarte influentă familie florentină între secolele XIII-XVII. Familia a dat trei Papi – Leon al X-lea, Clement al VII-lea și Leon al XI-lea, și numeroși conducători ai Florenței, între care se remarcă Lorenzo Magnificul, patron al artelor. Membri ai familiei au pătruns și în casele regale engleze și franceze. Familia Medici a controlat multă vrme Florența și sub influența lor orașul a devenit cel mai înfloritor centru al artelor și umanismului. Împreună cu alte mari familii italiene, precum Visconti sau Sforza, Medici au jucat un rol important în dezvoltarea Renașterii Italiene. Banca Medici a ajuns cea mai prosperă și respectată bancă a Europei, iar unele estimări apreciază că familia Medici a fost la un moment dat cea mai bogată familie a Europei.

picture 1 70 tm jpg jpeg

1.Capețienii

Incluzându-i pe descendenții lui Hugo Capet, dinastia Capețiană devine, prin ramurile sale, cea mare casă regală a Europei. Juan Carlos al Spaniei și Ducele Luxemburgului sunt membri ai acestei familii prin ramura Bourbonilor. De-a lungul secolelor, capețienii s-au răspândit în întreaga Europă, fiind cea mai numeroasă familie regală a Europei (și cea mai incestuoasă). Au trecut însă zeci, sute de ani de când descendenții lui Hugo Capet conduceau o bună parte a continentului. Astăzi, doi capețieni conduc încă în Spania și Luxemburg. Alți șapte sunt pretendenți la tronurile, aboite de mult, ale Braziliei, Franței, Portugaliei, Parmei și Regatului celor două Sicilii. Liderul dinastiei este Louis Alfonso, Duce de Anjou, care este și pretendentul legitimiștilor la tronul Franței. În Europa de azi există nenumărate ramuri dinastice ce se trag de la capețieni.

Lista e subiectivă; lipsesc de aici Merovingienii, Tudorii, Stuarții, Romanovii, familia Kennedy și alții.

Sursa:http://www.listverse.com