Monumentul controversat din orașul estonian Narva (© Leon petrosyan / Wikimedia Commons)

Toate monumentele rămase în Estonia din epoca sovietică, demontate sau relocate

📁 Istorie recentă
🗓️ 4 august 2022

Toate monumentele rămase în Estonia din epoca sovietică vor fi în curând demontate sau relocate, a anunţat prim-ministrul eston Kaja Kallas, joi, la Tallinn.

„Principalul aspect a fost stabilit - monumentele sovietice trebuie să fie îndepărtate din spaţiul public, iar noi vom face acest lucru cât mai curând posibil", a declarat Kaja Kallas, conform Agerpres.

Momentul şi ordinea în care aceste monumente vor fi îndepărtate individual vor depinde de dorinţa şi de planurile logistice ale oraşelor şi municipalităţilor vizate, a adăugat ea.

Potrivit premierului Kaja Kakkas, în Estonia există în continuare între 200 şi 400 de monumente rămase din era sovietică. După ocuparea sa alternativă de către Germania şi Uniunea Sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial, acest stat baltic a ajuns să facă parte fără voia sa - alături de Letonia şi Lituania - din U.R.S.S. până în anul 1991.

Miercuri, mai mulţi localnici s-au reunit în proximitatea unui monument controversat, care reprezintă un tanc, în oraşul Narva, situat lângă graniţa estono-rusă, după apariţia unor informaţii în spaţiul public potrivit cărora acea relicvă a războiului, aşezată pe un soclu înalt, urma să fie demontată.

Oficialii oraşului eston, a cărui populaţie de 60.000 de locuitori este compusă într-un procent de peste 90% din etnici ruşi, au susţinut discursuri în care s-au pronunţat împotriva relocării monumentului.

Monumentul controversat din orașul estonian Narva (© Leon petrosyan / Wikimedia Commons)