Tezaurul de argint de la Lupu și un colier și doi cercei de aur din tezaurul de la Căpâlna (© Facebook / Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)

Tezaurul de la Lupu și piese de aur sustrase de braconieri de la Căpâlna, expuse în Olanda

Tezaurul de argint de la Lupu și un colier și doi cercei de aur din tezaurul de la Căpâlna se află printre piesele cu care Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia participă la expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver” („Dacia! Regatul aurului și argintului”), organizată în perioada 7 iulie - 26 ianuarie 2025 la Drent Museum, din Olanda.

MNU este partener la organizarea expoziției „Dacia! Rijk van goud en zilver” („Dacia! Regatul aurului și argintului”). Potrivit unui comunicat de presă al MNU care aduce în atenția publicului olandez o selecție reprezentativă a bunurilor din metale prețioase provenind din descoperiri arheologice de pe teritoriul actual al României, databile între secolele XVIII-XIV î.Hr. și începutul secolului al IV-lea d.Hr.

Alături de organizatori, Muzeul Național de Istorie a României (București, România) și Drents Museum (Assen, Olanda), și partenerii lor, și muzeul albaiulian participă la această expoziție cu o serie de piese, dintre care amintim cele mai importante: tezaurul de argint de la Lupu și un colier și cercei de aur din tezaurul de la Căpâlna.

Tezaurul de argint de la Lupu (comuna Cergău), datat secolul I î.Hr., a fost descoperit întâmplător în anul 1978, cu ocazia săpării unei gropi în cimitirul satului.

Acesta cuprinde șapte falere ornamentate, două fibule cu noduri și o cupă semisferică, împreună cu o cană de bronz în care fuseseră depozitate. Piesele reprezintă unele dintre cele mai atractive și interesante dovezi materiale ale civilizației dacice.

Specialiștii consideră că tezaurul de la Lupu a aparținut unui nobil dac (tarabostes), obligat să-l ascundă în pământ poate chiar la invadarea Daciei, în secolul I d.Hr., de către legiunile romane conduse de Traian.

În ceea ce privește tezaurul antic de la Căpâlna, acesta a fost sustras din situl UNESCO în 2002-2003 de braconieri arheologi din Hunedoara. Scos la licitație pe internet de aceștia, a fost recuperat în 2009 de autoritățile române din Germania, unde ajunsese după ce, în vara lui 2008, a fost valorificat în Serbia.

Cele trei piese de aur, un colier cu pandantiv în greutate de 78 de grame și doi cercei, de 14, respectiv 13 grame, sunt probabil elenistice. Între cele trei bijuterii se observă, potrivit specialiștilor, o diferență cronologică, colierul fiind mai vechi. Se crede că bijuteriile au fost executate într-o cetate grecească de pe țărmul Mării Negre, asemenea piese nemaifiind descoperite în Transilvania până în prezent

În situl arheologic de la Căpâlna, o fortificație dacică din secolele I î.Hr.- secolul I d.Hr., au fost descoperite doar fibule de argint și bronz și obiecte de ceramică și de fier și, ca atare, cele trei artefacte de aur recuperate reprezintă piese excepționale pentru această fortificație dacică.

Foto sus: Tezaurul de argint de la Lupu și un colier și doi cercei de aur din tezaurul de la Căpâlna (© Facebook / Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)