Testele ADN dezvăluie originea oamenilor care au construit complexul de la Stonehenge
Testele ADN arată că strămoșii oamenilor care au construit complexul neolitic de la Stonehenge au ajuns în Marea Britanie venind din Anatolia, regiune situată în Turcia contemporană, conform unui studiu publicat recent de revista Nature.
Populația respectivă a călătorit din Anatolia până în Peninsula Iberică, înainte de a se îndrepta spre nord și a ajunge în Marea Britanie, în urmă cu circa 6.000 de ani. Pentru efectuarea acestui studiu, o echipă de cercetători a comparat ADN-ul extras de la rămășițele umane descoperite în zona complexul neolitic de la Stonehenge cu cele ale altor oameni din Europa, din aceeași perioadă, informează BBC.
Migrația acestei populații a făcut parte dintr-un val migraționist mai mare din neolitic, început în urmă cu circa 8.000 de ani, val care a introdus agricultura în Europa. Înainte de această invazie, Europa era populată de triburi mici nomade de vânători culegători. Traseul migratorilor spre Europa Occidentală a urmat două căi, de-a lungul cursul Dunării, prin Europa Centrală, respectiv, de-a lungul coastei mediteraneene, prin sudul Europei.
Testele ADN dezvăluie că britanicii din neolitic erau descendenții grupurilor care au urmat ruta Mediteraneană. Pe lângă agricultură, aceste populații din Neolitic au adus în Marea Britanie și tradiția construcțiilor megalitice, Stonehenge reprezentând o parte a acestei tradiții.