Templu roman descoperit lângă Cetatea Alba Iulia, cercetat cu studenţi de la Universitatea Princeton
Şapte studenţi din SUA, dintre care şase de la Universitatea Princeton şi unul de la Universitatea Maryland, împreună cu un profesor universitar, participă timp de o lună de zile la o campanie de cercetări arheologice în Alba Iulia. Lucrările vizează cercetări în zona unui sit din apropierea Cetăţii unde a fost descoperit în 2008 un templu dedicat zeului Mithras.După descoperirea din 2008, şantierul a fost închis din motive financiare. Prin implicarea Universităţii Priceton, care asigură resursele financiare ale campaniei, şantierul a fost redeschis în 2013. Pe lângă studenţii americani, care sunt coordonaţi de profesorul Matthew McCarthy, participă la cercetări studenţi din Cluj-Napoca, specialişti de la Muzeul Unirii din Alba Iulia şi Universitatea Babeş – Bolyai. Costurile cercetărilor din 2013 sunt de 15.000 de dolari. Universitatea Princeton a asigurat resurse financiare şi pentru viitoarea campanie din 2014.
Descoperirile din templu
”În 2008 începeam o cercetare arhelogică preventivă pentru descărcarea arheologică în vederea construirii unui hotel. Am găsit două complexe romane dar şi trei complexe medievale, într-o fântână era chiar un schelet şi au fost descoperite vestigiile acestui important obiectiv, respective mythre-umul numărul 3 de pe teritoriul oraşului Apulum.
La acea dată propuneam investitorului să degajăm întreaga suprafaţă, însă el nemaiavând resurse financiare s-au stopat lucrările şi am căutat resurse financiare printr-un alt proiect. Paşii ne-au dus spre Universitatea Princeton prin colega noastră de la UBB Cluj, Mariana Egri”, a spus Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Unirii din Alba Iulia.
“Ştiam de rezultatele din 2008, ştiam că are un potenţial foarte mare acest sit şi atunci am căutat să obţinem finanţare. Proiectul este creat să dureze mai mulţi ani, acesta fiind primul sezon şi are şi scopul de a pregăti studenţi atât de la Universitatea Princeton cât şi studenţi români de la Cluj-Napoca şi Alba. Acest sanctuar este primul din România investigat după metode moderne, complexe, interdisciplinare. Avem speranţe că vom descoperi lucruri foarte interesante şi că vom putea pune aceste descoperiri în contextul general al oraşului roman Apulum”, a completat arheologul Mariana Egri de la Universitatea Babeş-Bolyai.Templul, datând cel mai probabil din prima jumătate a secolului al II-lea d.Hr., este foarte bine conservat. S-au păstrat ziduri şi inscripţii dedicate lui Mithras, zeul luminii, al sincerităţii şi al loialităţii în mitologia persană şi romană. Specialiştii au descoperit obiectivul în timpul descărcării de sarcină arheologică a terenului pe care un investitor dorea să construiască un hotel. Iniţial, patronul avea în plan să conserve “in situ” acest templu, la subsolul clădirii, pentru a putea fi vizitat.
Cultul lui Mithras
“Suntem foarte bucuroşi că participăm la aceasată campanie de cercetare. Este foarte important să săpăm acest sit cu tehnici şi mijloace moderne şi sper că imaginea noastră despre cultul lui Mithra va fi întregită. Mithreismul este o religie care a luat naştere în secolul I e.n., contemporană cu creşterea şi răspândirea creştinisumului şi totodată un cult rival cu creştinismul. Este o religie a misterelor. Nu s-au păstrat prea multe informaţii scrise despre ritualurile practicate în această religie şi de aceea, pentru a înţelege mai bine acest cult care s-a răspândit atât de repede şi a concurat cu creştinismul, trebuie să începem să căutăm prin intermediul arheologiei”, a afirmat profesorul american Matthew McCarty.
O descoperire similară a fost făcută în perioada construcţiei Catedralei Reîntregirii Neamului (1921-1922), când, în urma lucrărilor, a fost găsit un sanctuar dedicat zeului Mithras şi 40 de plăci votive. Mithras este considerat zeul luminii, al sincerităţii şi al loialităţii în mitologia persană. Potrivit unor legende, acesta s-a născut dintr-o piatră sau dintr-o peşteră în ziua de 25 decembrie, când păstorii din ţinut au venit să i se închine. El s-a luptat cu soarele şi a capturat taurul divin, din al cărui sânge au apărut toate plantele şi animalele folositoare omului. Era o divinitate de prim rang în Iranul arhaic. Îi erau consacrate ca simbol şi emblemă crizantemele, trandafirii şi era zeul suprem al oştirilor.
La iniţiere novicele era adus în mod ritual legat la ochi şi de mâini apoi legăturile erau tăiate, semnificând eliberarea faţă de influenţele negative ale lumii, apoi era încoronat cu coroana lumii, iniţiatul trebuia să o refuze spunând că Mithra este coroana lui. Cultul lui Mithras s-a răspândit spre Imperiul Roman în anul 100 d.Hr, prin intermediul soldaţilor latini, fiind exclusiv pentru bărbaţi. A ajuns şi în Dacia, după cucerirea traiană din 106 d.Hr.Citeste mai mult: adev.ro/mprmzs