Telegrama care l-a împins pe Hitler la sinucidere
Unul dintre cele mai importante documente din Al Doilea Război Mondial a fost recent vândut la licitație pentru suma de 54.000 de dolari. Este vorba de telegrama trimisă de Herman Göring lui Adolf Hitler în ultimele zile ale războiului, pe 23 aprilie, telegramă despre care se spune că l-a împins pe Führer la sinucidere.
Acest document s-a pierdut după război din cauza unui soldat american care nu cunoștea limba germană și a ajuns uitat într-un seif din Carolina de Sud, unde a fost descoperit întâmplător de un student. Luna trecută, telegrama a fost scoasă la licitație și a fost achiziționată de un cumpărător american anonim.
În data de 23 aprilie, Germania nazistă își trăia ultimele zile. Americanii trecuseră graniția de pe Rin încă din luna martie, iar sovieticii se apropiau cu pași repezi de Berlin, încercuindu-l pe Hitler în capitala sa.
Hermann Göring, în schimb, nu se afla la Berlin și deja se gândea că venise momentul să preia puterea. El era omul pe care Hitler îl alesese, printr-un decret secret din 1941, drept succesorul său în caz că el ar fi fost capturat sau ucis.
Atunci, spre sfârșitul lui aprilie 1945, Göring nu se mai afla în capitală, căci se retrăsese undeva în Alpii Bavarezi. De aici, i-a trimis lui Hitler telegrama care avea să-l aducă pe culmile furiei:
Mein Führer:
Generalul Koller m-a informat astăzi despre comunicărilor primite de la Gen. Jodl și Gen. Christian, potrivit cărora ați menționat anumite decizii în privința mea și ați subliniat că – în caz că negocierile vor fi necesare – voi fi într-o poziție mai bună decât a dvs., la Berlin. Aceste păreri mi-au părut atât de surprinzătoare și serioase încât m-am simțit obligat să consider că – în caz că nu îmi va parveni niciun răspuns până la orele 22.00 – vă veți fi pierdut libertatea de acțiune. Voi considera, deci, condițiile decretului dvs. ca fiind îndeplinite și voi lua măsuri pentru binele Națiunii și Patriei. Știți ce sentimente am pentru dumneavoastră în aceste ore atât de dificile din viața mea și nu pot exprima asta în cuvinte. Dumnezeu să vă protejeze și să vă permită, în pofida tuturor, să veniți aici cât mai repede posibil.
Al dvs. loial, Herman Göring
Potrivit autobiografiei lui Albert Speer, arhitectul lui Hitler devenit Ministru al armamentului și producției de război, cei apropiați de liderul nazist s-au folosit de această telegramă pentru a-l întoarce și mai mult pe Hitler împotriva lui Göring. Speer povestește că Martin Bormann ar fi spus că gestul lui Göring echivalează cu o lovitură de stat. Inițial, Hitler n-ar fi reacționat în niciun fel după primirea telegramei de la Göring. Însă o a doua telegramă, trimisă de acesta lui Ribbentrop, l-a convins pe Hitler să ia măsuri.
Către Reich Minister von Ribbentrop,
L-am rugat pe Führer să-mi dea instrucțiuni până la ora 10 pm, 23 aprilie. Dacă până la această oră devine evident că Führer-ul a fost lipsit de libertatea sa de acțiune pentru conducerea afacerilor Reich-ului, decretul său din 29 iunie 1941 devine operațional, potrivit căruia eu sunt succesorul său în toate funcțiile. Dacă până la miezul nopții, 23 aprilie 1945, nu primiți niciun cuvânt fie direct de la Führer, fie de la mine, trebuie să vă prezentați imediat la mine pe calea aerului.
Având această telegramă drept dovadă, Bormann a încercat să-l convingă pe Hitler că Göring încearcă să pună mâna pe putere. Liderul nazist s-a înfuriat și a denunțat imediat decretul prin care Göring era numit succesorul său, alegându-l în locul lui pe Karl Dönitz.
Hitler ar fi declarat în acea seară, spune Speer, că „am știut-o dintotdeauna. Știam că Göring e leneș. A lăsat aviația în ruină. Era corupt. Exemplul lui a făcut corupția posibilă în statul nostru. În plus, este de ani buni dependent de droguri. Am știut-o dintotdeauna.”
În cele din urmă, prin testamentul lui Hitler din 29 aprilie, Göring a fost oficial demis din toate funcțiile. Cu câteva zile înainte, el fusese plasat în arest la domiciliu, unde aștepta decizia Führer-ului.
Potrivit lui Speer, trădarea lui Göring l-a adus pe Hitler la capătul puterilor. Demoralizat complet de situația fără ieșire în care se afla, Hitler s-a sincus, împreună cu Eva Braun, la cinci zile după incidentul cu telegrama.