Teatru antic roman descoperit sub Palazzo Vecchio, în Florența
Lucrările întreprinse în fundațiile palatelor Vecchio și Gondi au scos la iveală, în cea mai recentă etapă, un „vomitorium”, coridor ce permitea evacuarea mulțimii dintr-un teatru roman. Conform spuselor specialiștilor, teatrul ar fi putut primi în perioada sa de glorie între 10 000 și 15 000 de spectatori.
Ultimele descoperiri cuprind și un paviment pictat, care acoperea culoarul dintre intrarea în teatru și arena interioară, arenă care a fost săpată în cadrul campaniilor anterioare. De asemenea, s-au descoperit câteva puțuri de apă ce deserveau instalațiile de igienă ale teatrului și care ajung până la 10 metri sub nivelul actual al Florenței.
În urma analizei structurii teatrului roman, s-a ajuns la concluzia că a fost proiectat pentru 7 000 de spectatori, dar în secolele I și II d.Hr (perioada sa de popularitatea maximă) se crede că se înghesuiau între 10 000 și 15 000 de oameni pentru a vedea spectacolele oferite.
Teatrul a fost folosit până în secolul V d.Hr, după care a fost abandonat și dat uitării. În secolul XVIII și XIX, teatrul a fost descoperit gradual în timpul lucrărilor de modernizare. Cele mai recente cercetări arheologice au început la finalul anilor 90 și continuă până în ziua de astăzi.