Tavernă romană veche de peste 2100 de ani descoperită în Franţa jpeg

Tavernă romană veche de peste 2100 de ani descoperită în Franţa

Romanii nu ┼či-au ascuns niciodat─â pasiunea pentru m├óncare ┼či b─âutur─â, ├«n special preferin┼úa pentru vin.  Iubeau vinul at├ót de mult ├«nc├ót i-au ├«nchinat poezii, picturi. Nu este surprinz─âtor faptul c─âtabernaera un loc cheie ├«n via┼úa roman─â.  ├Än sudul Fran┼úei a fost descoperit─â recent o astfel de ├«nc─âpere, care dateaz─â de 2100 de ani, reprezent├ónd o modalitate de r─âsp├óndire a culturii ┼či mentalit─â┼úii romane ├«n r├óndul noilor popoare cucerite.

fig 4 jpg 800x450 q85 crop upscale jpg jpeg

Structura a fost scoas─â la supafa┼ú─â ├«n portul antic Lattara, un sit arheologic aflat l├óng─â Montpellier. La ├«nceput, cercet─âtorii au crezut c─â este o brut─ârie, datorit─â prezen┼úei a trei cuptoare ┼či a unei  pietre de moar─â, ├«n cele dou─â camere mari.

├Äns─â odat─â cu continurea s─âp─âturilor, s-au g─âsit vertebre de pe┼čte, oase de animale, numeroase t─âvi de servire ┼či boluri, ┼či cel mai important extrem de multe recipiente de b─âut vinul.  Au fost g─âsite ┼či trei b─ânci, dar ┼či c├óteva locuri speciale destinate liba┼úiilor. Liba┼úiile erau ritualuri specifice romanilor care constau ├«n v─ârsarea unei cupe de vin, de lapte etc. ├«n cinstea zeilor dup─â ce cineva ╚Öi-a muiat buzele ├«n ea.

Locul unde a fost g─âsit─â ├«nc─âperea roman─â este unul foarte interesant, av├ónd ├«n vedere faptul c─â ├«naintea venirii romanilor acolo locuiau fermieri cel┼úi. Odat─â cu venirea lor, portul a fost urbanizat, locurile de munc─â s-au divesificat, toate aduc├ónd cu sine nevoia construirii unor locuri unde oamenii puteau veni s─â bea ┼či s─â m─ân├ónce.