Tablou al celebrului Van Gogh, descoperit după mai bine de 100 de ani într un pod png

Tablou al celebrului Van Gogh, descoperit după mai bine de 100 de ani într-un pod

📁 Muzee
Autor: Alexandra Constanda
🗓️ 10 septembrie 2013

Reprezentanţi ai Muzeului „Van Gogh“ declară că au identificat, după mai bine de 100 de ani, un tablou ce aparţine celebrului pictor Vincent Van Gogh. Lucrarea, care a stat vreme de mai mulţi ani într-un pod norvegian, a fost atribuită în tot acest timp unui alt artist.

Tabloul intitulat „Apus de soare la Montmajour“ ilustrează copaci, arbuşti şi cerul, conturate cu tuşa groasă, inconfundabilă a lui Van Gogh. În plus, data la care a fost realizată pictura poate fi dedusă cu uşurinţă, deoarece Vincent a descris-o într-o scrisoare adresată fratelui său, Theo, în care preciza printre altele că a pictat-o în ziua precedentă – 4 iulie 1888. De asemenea, este prima pânză pictată în întregime a maestrului olandez descoperită din 1928 până în prezent. 

Descoperirea tabloului, „o experienţă unică în viaţă“ Directorul muzeului, Axel Rueger a descris descoperirea ca „o experienţă unică în viaţă“ la o ceremonie de dezvelire. Rueger a mai spus că muzeul a respins autenticitatea picturii în anii 1990, în parte pentru că nu avea semnătura autorului, dar tehnicile de cercetare noi şi o investigaţie de doi ani i-au convins că autorul este într-adevăr celebrul artist olandez. Experţii muzeului au declarat că pictura a fost autentificată de scrisori, stil şi de materialele folosite, astfel au reuşit să-i traseze istoria.  

Tabloul lui Van Gogh, „uitat“ într-un pod norvegian  

Angajaţii muzeului spun că pictura aparţine în momentul de faţă  unui colecţionar privat, neidentificat, dar va fi expusă în muzeu începând cu data de 24 septembrie. Conform Huffington Post, aceştia nu au dezvăluit detalii complete despre felul în care a fost recuperată pictura, dar au confirmat faptul că a fost deţinută de un bărbat norvegian care nu ştia cui îi aparţine şi a depozitat-o într-un pod.   Cercetătorul Teio Meedendorp a spus că împreună cu alţi colegi „au găsit răspunsurile la toate întrebările cheie, ceea ce este remarcabil pentru un tablou care a fost pierdut pentru mai mult de 100 de ani“.  

Pictura a fost inclusă în colecţia „Theo van Gogh“ cu numărul 180, iar acest număr poate fi văzut pe partea din spate a pânzei. Lucrarea a fost vândută în anul 1901.  

Un eşesc atunci, o operă de artă acum  

Vincent Van Gogh s-a luptat de-a lungul vieţii cu accese de suferinţă mentală, care au culminant cu sinuciderea la vârsta de 37 de ani. În timp ce era în viaţă a vândut un singur tablou, deşi acum lucrările sale sunt printe cele mai importante creaţii, iar în prezent Muzeul „Van Gogh“ din Amsterdam adăposteşte 140 de lucrări ale maestrului olandez, primind anual peste un milion de vizitatori.  

"Am găsit răspunsurile la toate întrebările cheie, ceea ce este remarcabil pentru un tablou care a fost pierdut pentru mai mult de 100 de ani.", Teio Meedendorp, cercetător  

Pictorul a făcut referire la „Apus de soare la Montmajour“ şi în alte două scrisori, în aceeaşi vară în care a fost realizat tabloul, dar spunea că-l consideră un eşec din mai multe considerente.  

Locaţia pe care o descrie poate fi uşor identificată ca fiind o zonă din apropierea Franţei, în Arlens, unde pictorul locuia în acea vreme, lângă dealul Montmajour, iar ruinele reprezintă o mănăstire care poartă acelaşi nume. Ruinele pot fi văzute în fundal, în partea stângă a picturii.  

Cercetătorul Meedendorp a declarat că tabloul „aparţine unui grup special de lucrări experimentale cărora Van Gogh le-a atribuit o valoare mai mică decât cea estimată în zilele noastre“.Citeste mai mult: adev.ro/msv5go