Surpriza subteran─â: faimoasele statui de pe Insula Pa┼čtelui au corpurile ├«ngropate jpeg

Surpriza subteran─â: faimoasele statui de pe Insula Pa┼čtelui au corpurile ├«ngropate

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Aproape 1000 de statui monolitice gigantice ├«mp├ónzesc toate col┼úurile de pe insula Rapa Nui (denumirea indigen─â a Insulei Pa┼čtelui). Efigiile de piatr─â au devenit un mister pentru cercet─âtori, care nu au deslu┼čit cum au fost mutate buc─â┼úile de piatr─â ce c├ónt─âresc c├óteva tone din cariera de la Rano Raraku ┼či ÔÇ×plantateÔÇŁ ├«n diverse puncte de pe insul─â, pe teren accidentat.  

Istoria a┼čez─ârilor din mijlocul Oceanului Pacific este ┼či ea un mister. Colonizarea a avut loc ├«n dou─â faze, prima av├ónd loc pe insule precum Fiji sau Tonga, acum aproximativ 3000 de ani. Urm─âtoarea faz─â a avut loc ├«n jurul anului 1200 ├«.Hr., iar colonizatorii au debarcat pe Tahiti, Insula Pa┼čtelui ┼či Hawaii. Nu se ┼čtie, totu┼či, motivele pentru care ace┼čtia s-au mutat pe aceste insule.

Figurile gigantice din piatr─â de pe Insula Pa┼čtelui au atras numero┼či turi┼čti ┼či cercet─âtori ├«n mijlocul pustiet─â┼úii pacifice timp de secole. Dar arheologii au descoperit c─â statuile nu au, de fapt, numai capete, ci ┼či corpuri imense ├«ngropate ├«n p─âm├ónt.

Conduc─âtoarea echipei care s-a ocupat de s─âp─âturi, Jo Anne van Tilburg, a declarat c─â ÔÇ×s─âp─âturile au descoperit busturile unor statui ├«nalte de 7 metriÔÇŁ. ÔÇ×Sute, poate mii, de vizitatori pe insul─â au fost uimi┼úi s─â vad─â c─â, ├«ntr-adev─âr, statuile de pe Insula Pa┼čtelui au corpuri! Totu┼či, mai important e c─â am descoperit multe lucruri despre tehnicile Rapa Nui de inginerie antic─âÔÇŁ.

Echipa de cercet─âtori a constatat c─â p─âm├óntul care a ├«ngropat statuile a fost adus de ploaie de amonte, deci statuile nu au fost ├«ngropate inten┼úionat. Statuile stau pe un pavaj de piatr─â, deci nu s-a dorit s─â fie sprijinite de p─âm├ónt. ├Än roca de baz─â au fost cioplite g─âuri care s─â sprijine trunchiuri de copaci ├«n pozi┼úie vertical─â. Statuile au fost sculptate folosind fr├ónghii, pietre, bulumaci ┼či unelte din piatr─â.

Insula Pa┼čtelui este una dintre cele mai ├«ndep─ârtate din lume, ascuns─â ├«n Pacificul de Sud, ┼či a fost locuit─â de o popula┼úie polinezian─â, a c─ârui istorie nu se cunoa┼čte. Se crede c─â ridicarea acestor statui a dus chiar la dec─âderea popula┼úiei:c├ónd europenii au descoperit insula, ├«n anii 1700, popula┼úia deja decimase aproape to┼úi copacii de pe insul─â pentru a ridica statuile, ceea ce a afectat ecologia insulei ┼či a dus la declinul civiliza┼úiei.

Totu┼či, cercet─âtorii au descoperit c─â statuile erau asociate, ├«n mod cert, cu diverse ceremonii religioase. Van Tilburg a spus c─â ÔÇ×am g─âsit mari cantit─â┼úi de pigment ro┼ču, care a fost folosit pentru a picta statuile.ÔÇŁ ┼×i, cel mai important, au g─âsit pe pavajul de sub o statuie o piatr─â sculptat─â cu un simbol ├«n form─â de semilun─â, despre care se crede c─â reprezint─â o canoe sau vaka.Pe spate, statuile sunt acoperitede numeroase petroglife, dintre care multe suntvaka. Se crede c─â exist─â o conexiune direct─â ├«ntre simbolul vaka┼či identatea arti┼čtilor sau grupului care de┼úinea statuile.

Cea mai ├«nalt─â dintre statui m─âsoar─â 9 metri ┼či c├ónt─âre┼čte 82 de tone. Alta, r─âmas─â neterminat─â, ar fi m─âsurat 21 de metri ┼či ar fi c├ónt─ârit 270 de tone.

easterislandheadbody2 jpg jpeg
CHKhSkeVIAAF7o0 0 jpg jpeg