Sediul UNESCO din Paris (© Fred Romero / Wikimedia Commons)

SUA vor să revină în cadrul UNESCO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 iunie 2023

Statele Unite au anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) cu privire la dorința de a se alătura organizației, a anunțat duminică portalul Axios, citând o sursă din Departamentul de Stat.

Potrivit acestuia, Washingtonul a informat organizația despre intențiile sale săptămâna trecută. Pe 8 iunie, subsecretarul de stat american pentru management și resurse, Richard Verma, i-a trimis directorului general UNESCO, Audrey Azoulay, un plan pentru întoarcerea Statelor Unite. Potrivit lui Axios, acest plan a fost rezultatul unor negocieri îndelungate între Departamentul de Stat și UNESCO și conține informații despre intervalul de timp în care Washingtonul poate plăti datoria către organizație și o va returna Consiliului Executiv, relatează adevarul.ro.

Publicația consideră că în acest fel, președintele american Joe Biden încearcă să contracareze influența tot mai mare, în opinia sa, a Chinei asupra UNESCO.

Organizația nu a răspuns la o solicitare a portalului de comentarii. Totuși, potrivit unui e-mail obținut de acesta, luni, la o întâlnire extraordinară a reprezentanților tuturor țărilor aparținând UNESCO, Azoulay „va prezenta informații strategice importante”. Potrivit sursei portalului, la această întâlnire se va discuta despre planul de întoarcere a Statelor Unite la organizație. În plus, oficialul poate propune organizarea unei reuniuni speciale a Conferinței Generale UNESCO în iulie.

Statele Unite nu au mai plătit cotizațiile de membru din 2011: au refuzat să participe la finanțarea UNESCO după ce Palestina a fost admisă în rândurile sale ca membru cu drepturi depline. În 2017, Statele Unite și-au încetat calitatea de membru deplin la UNESCO, rămânând un stat observator. Administrația fostului președinte american Donald Trump a spus că această decizie a fost luată din cauza îngrijorării Washingtonului cu privire la creșterea datoriilor în UNESCO, a necesității unor reforme fundamentale în această organizație și a „pregătirii anti-israeliene care rămân în UNESCO”.