image

SUA afirmă că Phenianul ar putea efectua teste nucleare în timpul vizitei lui Biden în Asia

📁 Istorie recentă
🗓️ 19 mai 2022

Coreea de Nord ar putea efectua noi teste cu rachete în timpul viitoarei vizite a preşedintelui american Joe Biden în Asia, a anunţat Casa Albă, relatează adevarul.ro.

Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul din Coreea de Nord să efectueze "o altă lansare de rachetă" sau „un test nuclear” în timpul călătoriei lui Joe Biden în Asia, a declarat miercuri un consilier.

În ajunul plecării preşedintelui american pentru un turneu diplomatic foarte aşteptat în regiune, "suntem pregătiţi pentru orice eventualităţi, inclusiv o astfel de provocare în timp ce vom fi în Coreea de Sud sau în Japonia", a spus Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională la Casa Albă.

"Ne vom coordona strâns cu aliaţii noştri Coreea de Sud şi Japonia", a adăugat el, indicând că a menţionat acest ris în discuţia de miercuri cu omologul său chinez, Yang Jiechi. "Suntem pregătiţi evident să ne adaptăm dacă este necesar poziţia militară pentru a garanta că vom asigura apărarea şi descurajarea pentru aliaţii noştri în regiune", a asigurat consilierul lui Joe Biden. Sub sancţiunile internaţionale, Coreea de Nord a intensificat dramatic testarea rachetelor în acest an, ignorând în acelaşi timp propunerile de negociere ale SUA.

Regimul condus de Kim Jong Un a încetat din 2017 să efectueze teste cu rachete balistice intercontinentale şi teste nucleare. A fost încălcat deja parţial acest moratoriu după lansarea unei rachete intercontinentale la sfârşitul lunii martie. Phenianul a testat arme nucleare de şase ori între 2006 şi 2017.

Biden urmează să sosească vineri la Seul şi să plece mai departe la Tokyo duminică, aceasta fiind prima sa călătorie în Asia în calitate de preşedinte al SUA. Predecesorul lui Biden, Donald Trump, nu a avut succes în încercările de a negocia cu liderul nord-coreean Kim Jong Un despre dezarmarea nucleară.

Mai multe pentru tine...