stilou roman1 jpeg

Stilus din bronz vechi de aproape 2000 de ani, descoperit la Alba Iulia

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 2 noiembrie 2023

Un sit arheologic din Alba Iulia, unde au fost descoperite recent mai multe artefacte de aur din perioada stăpânirii romane în Dacia, a oferit arheologilor noi surprize.

Activitatea de cercetare este derulată în zona Dealului Furcilor, pe un teren unde urmează să se extindă cimitirul municipal. Într-unul din cele 61 de complexuri arheologice studiate în ultimele luni a fost găsit un „stilus”, un strămoș al stiloului de astăzi. Era folosit pentru a scrie (scrijeli) pe tăblițele cerate utilizate în perioada respectivă, dar și pentru a șterge dacă se greșea ceva.

Piesele frumoase continuă să apară în complexele arheologice pe care le studiem și spun o poveste a locuirii care a existat aici. Într-unul din complexuri s-a găsit un obiect din bronz întreg. Este un stilus, un instrument pentru scris folosit în perioada romană. Este întreg și are două capete. Cu partea ascuțită se scrijelea pe tăblița cerată și în cazul în care erau greșeli sau trebuia ceva șters se utiliza celălalt capăt cu care se răzuia. Atunci când tăblița era rasă complet devenea tabula rasa, deci devenea inutilizabilă”, a declarat arheologul George Bounegru, coordonatorul echipei care realizează activitățile de cercetare arheologică.

Stiloul și acul de cusut, vechi de aproape 2000 de ani, descoperite la Alba Iulia (foto: alba24)
Stiloul și acul de cusut, vechi de aproape 2000 de ani, descoperite la Alba Iulia (foto: alba24)

Potrivit acestuia, stiloul arhaic este o piesă de expoziție, care va ajunge în vitrinele expoziției permanente a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Arheologul susține că ar merita făcute și replici identice care pot fi vândute la standul muzeului. În același complex a fost descoperit și un ac de cusut, obiect care are tot o vechime de aproape 2000 de ani, care, deși poate fi considerat banal, are unele caracteristici mai deosebite.

”Acul de cusut prezintă la capăt trei orificii, cel mare probabil pentru un fir de lână sau un fir mai gros, în timp ce celelalte două mici erau pentru utilizarea unor fire textile mai subțiri. Astfel de ace de cusut erau confecționate din os sau din corn prin strunjire”, a completat George Bounegru.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro