Statuia unui „lamassu”, un taur înaripat asirian, descoperită în Irak
Statuia unui „lamassu”, un taur înaripat asirian, realizată din alabastru și având dimensiuni enorme, a fost descoperită în Irak de o misiune condusă de un arheolog francez.
Statuia are peste 2.700 de ani, de la aripi și până la copite, este remarcabil de bine conservată, informează Agerpres.
„Atenția acordată detaliilor este incredibilă”, a declarat profesorul Pascal Butterlin, care a condus misiunea alcătuită din arheologi europeni și irakieni.
Drept dovadă: penele care compun aripile sunt practic ca și noi, la fel și copitele acestei creaturi „hibride, între animal și om”, a explicat arheologul care a descoperit acest „lamassu”, îngropat în pământ, alături de colegii săi, la jumătatea lunii octombrie.
Statuii îi lipsește doar capul, „furat în anii 1990 de jefuitori”, apoi regăsit, tăiat în bucăți, de vameșii irakieni, înainte să ajungă la Muzeul Național Irakian din Bagdad.
Dimensiunile acestui „lamassu” sunt impresionante: el măsoară 3,8 metri x 3,9 metri și are o greutate de 18 tone, fiind realizat în întregime din alabastru.
Realizată în epoca regelui asirian Sargon al II-lea, a cărui domnie a avut loc în perioada 722-705 î.Hr., statuia era plasată la intrarea în orașul Khorsabad, situat la aproximativ 15 kilometri nord de actualul Mosul din nordul Irakului.
Deja menționat de arheologul francez Victor Place în secolul al XIX-lea, acest „lamassu” nu a mai fost documentat decât abia în anii 1990, când a fost „dezgropat” pentru „o intervenție de urgență” a autorităților irakiene. Acela a fost momentul în care capul i-a fost secționat și furat de jefuitorii de comori.
Foto sus: (© Facebook / Iraq museum)