Statuia lui Mihai Viteazul din Târgoviște, acoperită cu bronz aurit / FOTO  jpeg

Statuia lui Mihai Viteazul din Târgoviște, acoperită cu bronz aurit / FOTO

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Sculptorul Mihai Marcu, autorul statuii lui Mihai Viteazul din T├órgovi╚Öte, vrea s─â cear─â daune Prim─âriei municipiului, dup─â ce autorit─â╚Ťile locale au acoperit monumentul cu un strat de bronz nou, aurit. 

Artistul, care în urmă cu 16 de ani a realizat statuia lui Mihai Viteazul din centrul municipiului Târgoviște, consideră că Primăria i-a stricat lucrarea.

ÔÇťO s─â ├«i dau ├«n judecat─â. Legea e a┼ča: lucrarea e f─âcut─â de un autor, un artist ┼či exist─â o lege care spune c─â nimeni nu are voie s─â se ating─â de lucrarea artistului respectiv. Ei mi-au transformat ideea, mi-au schimbat imaginea monumentului, mi-au schimbat ┼či soclul greoi, masiv, mai mare, au vopsit ┼či calul ┼či nu m-au ├«ntrebat. Eu nu am murit. Eu nu dorm de c├óteva zile, nu m─â mai pot ocupa de lucr─ârile meleÔÇŁ, a declarat artistul, citat de Adev─ârul.

Primarul Municipiului T├órgovi┼čte, Cristian Stan, spune c─â statuia lui Mihai Viteazul amplasat─â ├«n centrul ora┼čului arat─â mult mai bine dec├ót ├«nainte de a fi restaurat─â ┼či c─â administra┼úia local─â nu a avut inten┼úia de a-l deranja sculptorul Mihai Marcu, cel care a realizat monumentul. Stan a ar─âtat c─â lucrarea f─âcut─â de artist arat─â la fel ca ├«n urm─â cu 16 ani, la momentul mont─ârii pe soclu.

ÔÇťTehnic, interven┼úiile au fost realizate dup─â metodologie specific─â de conservare a materialului, cur─â┼ú─âri succesive cu detergent C200 ┼či aplicarea unui dublu strat de protec┼úie cu pigmen┼úi Maimeri ┼či a unui vernis corespunz─âtor. Cromatica ┼či tipul acesta de interven┼úii se practic─â ├«n occident de mult─â vremeÔÇŁ, a ar─âtat edilul pe pagina sa de Facebook.

646x404 jpg jpeg

ÔÇťStatuia era ├«ntr-o stare de degradare, era o siluet─â ├«ntunecat─â. Avem exemple din toat─â Europa cu statui care arat─â la acest mod. Ideea c─â este un kitsch pentru c─â nu mai este o siluet─â ├«ntunecat─â, mi se pare r─âu voitoare. Statuia arat─â mult mai bine acum, din punctul meu de vedere. Scultorul care a realizat acea lucrare nu ar trebui s─â fie sup─ârat pentru c─â se pune ├«n valoare lucrarea sa. Este un monument de for public. Acum se v─âd detaliile statuii, pentru c─â p├ón─â acum nu se vedea absolut nimic. ├Än timp, probabil se va mai ├«nchide pu┼úin. Noi ├«n niciun chip nu am ├«ncercat s─â denigr─âm numele sculptorului. Este o situa┼úie creat─â absolut artificial. Este kitsch pentru c─â este ├«n T├órgovi┼čte ┼či nu este ├«n Paris? Am auzit ┼či varianta astaÔÇŁ, a spus primarul T├órgovi┼čtei, Cristian Stan.

646x404 (1) jpg jpeg

ÔÇťNoi am f─âcut o activitate de ├«ntre┼úinere la acea statuie, nu i-am schimbat culoarea. Dac─â se consider─â lezat sculptorul se poate adresa instan┼úei. Vom avea ┼či noi propriile preten┼úii ├«n instan┼ú─â. Pe legea drepturilor de autor, un autor de oper─â, indiferent de oper─â, poate s─â intervin─â ├«n situa┼úia ├«n care i-a fost lezat─â onoarea, reputa┼úia etc. Nu suntem ├«n aceast─â situa┼úie. Noi suntem dispu┼či s─â st─âm de vorb─â cu domnia sa. Noi avem ┼či un filmule┼ú realizat la Geo Saizescu, ├«n care statuia lu Mihai Viteazul este ar─âtat─â la momentul respectiv ┼či era mult mai str─âlucitoare dec├ót ajunsese ea s─â arate p├ón─â acum. Ajunsese de parc─â avea p─âcur─â pe eaÔÇŁ, mai spune edilul.

De aceea┼či p─ârere este ┼či artistul plastic Andrei Sc─ârl─âtescu, membru al Uniunii Arti┼čtilor Plastici, cel care a aplicat pe statuie un bronz de restaurare.

ÔÇťStatuia avea o stare de conservare ┼či de imagine precare. Degrad─ârile pe care le avea erau inadmisibile pentru un monument de for public din T├órgovi┼čte, mai ales ├«n condi┼úiile ├«n care pia┼úa a fost reamenajat─â. Statuia arat─â acum a┼ča cum a fost ea plantat─â pe soclu. Oamenii bine├«n┼úeles c─â nu ├«┼či mai aduc aminte. ├Än 16 ani, ploile acide, excrementele de p─âs─âri au depus nenum─ârate straturi de oxid care au mutilat din frumuse┼úea imaginii ini┼úiale. Eu am protejat din nou statuia pentru ca straturile succesive, ulterioare, s─â nu se mai depun─â. Excrementele de p─âs─âri nu mai stau pe suprafa┼úa cu care eu am acoperit-o acum. Eu am f─âcut acum o protec┼úie pe timp ├«ndelungat, red├ónd practic frumuse┼úea ei ini┼úial─â. Ea a┼ča ar─âta. Oricum, culoarea aceasta se va patina ┼či va disp─ârea pentru c─â este o interven┼úie de restaurare cu bronzÔÇŁ, spune acesta. 

Foto: Adev─ârul