Statuia lui Mihai Viteazul din Târgoviște, acoperită cu bronz aurit / FOTO
Sculptorul Mihai Marcu, autorul statuii lui Mihai Viteazul din Târgoviște, vrea să ceară daune Primăriei municipiului, după ce autoritățile locale au acoperit monumentul cu un strat de bronz nou, aurit.
Artistul, care în urmă cu 16 de ani a realizat statuia lui Mihai Viteazul din centrul municipiului Târgoviște, consideră că Primăria i-a stricat lucrarea.
“O să îi dau în judecată. Legea e aşa: lucrarea e făcută de un autor, un artist şi există o lege care spune că nimeni nu are voie să se atingă de lucrarea artistului respectiv. Ei mi-au transformat ideea, mi-au schimbat imaginea monumentului, mi-au schimbat şi soclul greoi, masiv, mai mare, au vopsit şi calul şi nu m-au întrebat. Eu nu am murit. Eu nu dorm de câteva zile, nu mă mai pot ocupa de lucrările mele”, a declarat artistul, citat de Adevărul.
Primarul Municipiului Târgovişte, Cristian Stan, spune că statuia lui Mihai Viteazul amplasată în centrul oraşului arată mult mai bine decât înainte de a fi restaurată şi că administraţia locală nu a avut intenţia de a-l deranja sculptorul Mihai Marcu, cel care a realizat monumentul. Stan a arătat că lucrarea făcută de artist arată la fel ca în urmă cu 16 ani, la momentul montării pe soclu.
“Tehnic, intervenţiile au fost realizate după metodologie specifică de conservare a materialului, curăţări succesive cu detergent C200 şi aplicarea unui dublu strat de protecţie cu pigmenţi Maimeri şi a unui vernis corespunzător. Cromatica şi tipul acesta de intervenţii se practică în occident de multă vreme”, a arătat edilul pe pagina sa de Facebook.
“Statuia era într-o stare de degradare, era o siluetă întunecată. Avem exemple din toată Europa cu statui care arată la acest mod. Ideea că este un kitsch pentru că nu mai este o siluetă întunecată, mi se pare rău voitoare. Statuia arată mult mai bine acum, din punctul meu de vedere. Scultorul care a realizat acea lucrare nu ar trebui să fie supărat pentru că se pune în valoare lucrarea sa. Este un monument de for public. Acum se văd detaliile statuii, pentru că până acum nu se vedea absolut nimic. În timp, probabil se va mai închide puţin. Noi în niciun chip nu am încercat să denigrăm numele sculptorului. Este o situaţie creată absolut artificial. Este kitsch pentru că este în Târgovişte şi nu este în Paris? Am auzit şi varianta asta”, a spus primarul Târgoviştei, Cristian Stan.
“Noi am făcut o activitate de întreţinere la acea statuie, nu i-am schimbat culoarea. Dacă se consideră lezat sculptorul se poate adresa instanţei. Vom avea şi noi propriile pretenţii în instanţă. Pe legea drepturilor de autor, un autor de operă, indiferent de operă, poate să intervină în situaţia în care i-a fost lezată onoarea, reputaţia etc. Nu suntem în această situaţie. Noi suntem dispuşi să stăm de vorbă cu domnia sa. Noi avem şi un filmuleţ realizat la Geo Saizescu, în care statuia lu Mihai Viteazul este arătată la momentul respectiv şi era mult mai strălucitoare decât ajunsese ea să arate până acum. Ajunsese de parcă avea păcură pe ea”, mai spune edilul.
De aceeaşi părere este şi artistul plastic Andrei Scărlătescu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, cel care a aplicat pe statuie un bronz de restaurare.
“Statuia avea o stare de conservare şi de imagine precare. Degradările pe care le avea erau inadmisibile pentru un monument de for public din Târgovişte, mai ales în condiţiile în care piaţa a fost reamenajată. Statuia arată acum aşa cum a fost ea plantată pe soclu. Oamenii bineînţeles că nu îşi mai aduc aminte. În 16 ani, ploile acide, excrementele de păsări au depus nenumărate straturi de oxid care au mutilat din frumuseţea imaginii iniţiale. Eu am protejat din nou statuia pentru ca straturile succesive, ulterioare, să nu se mai depună. Excrementele de păsări nu mai stau pe suprafaţa cu care eu am acoperit-o acum. Eu am făcut acum o protecţie pe timp îndelungat, redând practic frumuseţea ei iniţială. Ea aşa arăta. Oricum, culoarea aceasta se va patina şi va dispărea pentru că este o intervenţie de restaurare cu bronz”, spune acesta.
Foto: Adevărul