Statuia Împaratului Traian, amplasată în fața Muzeului Național de Istorie jpeg

Statuia Împaratului Traian, amplasată în fața Muzeului Național de Istorie

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 30 aprilie 2012

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a participat, duminica, la dezvelirea statuii imparatului Traian realizata de sculptorul Vasile Gorduz si amplasata de municipalitate pe treptele exterioare ale Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Realizarea statuii este o initiativa a Primariei Capitalei, la recomandarea academicianului Razvan Theodorescu, iar amplasarea acesteia pe Calea Victoriei face parte dintr-o operatiune ampla de amenajare a spatiilor publice, din cadrul programului "Calea Victoriei-traseu cultural", informeaza municipalitatea, potrivit Mediafax.

Statuia din bronz, realizata de sculptorul Vasile Gorduz

Monumentul, realizat de sculptorul Vasile Gorduz, are o inaltime de 2, 15 metri, transpus in material definitiv bronz, si il reprezinta pe imparatul Traian, simbol al latinitatii poporului roman, in postura impunatoare, stand in picioare si tinand in brate Lupoaica Romei-element reprezentativ. Masa totala a lucrarii este de aproximativ 500 de kilograme. Costul lucrarii a fost de 200.000 de lei.

Vasile Gorduz (1931-2008) a fost un cunoscut sculptor roman si profesor universitar la catedra de sculptura a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti. Gorduz a fost distins de-a lungul vietii de Uniunea Artistilor din Romania, Ministerul Culturii, Academia Romana si Fundatia Anonimul.

Primarul general a aratat ca prezentarea simbolica a imparatului Traian, cu elementele artistice elocvente ale simbolurilor dacice, pe care maestrul Vasile Gorduz a realizat-o, este o implinire a proiectului pe care l-a inceput in urma cu doi ani, pornind de la Piata Roma. Edilul sef a adaugat ca alte elemente de design urban si monumental vor impodobi in urmatoarea perioada zona Centrului istoric, atat de draga bucurestenilor si turistilor, deopotriva.

"Vreau sa aduc multumirile mele speciale sotiei maestrului Gorduz, doamna Silvia Radu, maestrului Ioan Bolborea si conducerii Muzeului National de Istorie, pentru sprijinul acordat in realizarea acestui proiect. M-am preocupat de la inceputul acestui mandat de primar general de reabilitarea Centrului istoric al Bucurestiului si cresterea atractivitatii, dar si a potentialului turistic al acestei zone", a declarat Sorin Oprescu.

El a adaugat ca dupa castigarea "bataliei cu infrastructura strazilor din zona", a inceput preocuparea fata de "elementul cultural arhitectural dedicat ariei":"Incepand de aici, din zona impunatoarelor cladiri istorice ale Palatului CEC si Muzeului National de Istorie, pana la iesirea din capatul strazii Lipscani, la Piata Roma, unde am readus impreuna statuia Lupoaicei, la Pasajul Latin, care leaga aceasta parte a Centrului Vechi cu cealalta parte, dinspre biserica Sf. Gheorghe si Piata Decebal, am gandit si iata ca am realizat impreuna o serie intreaga de elemente artistice simbolice ale istoriei neamului romanesc. Astazi (duminica-n.r.), cand mi-am exprimat optiunea de a intra in cursa electorala, ar trebui, ca si candidat pentru un nou mandat la Primaria generala a Bucurestiului, sa va vorbesc mai mult despre proiectele pe care le am in vedere. Nu o sa o fac, o sa avem timp si pentru asta. Felul meu de a fi este de a spune <am facut>, nu de a spune <am de gand sa fac>".

La randul sau, academicianul Razvan Theodorescu a aratat importanta simbolisticii monumentului imparatului Traian, care realizeaza "intalnirea intre latinitate si crestinism, cei doi piloni ai poporului roman":"Vom avea, de-acum, pe treptele Muzeului National de Istorie, un simbol al natiunii noastre. Metafora aceasta il reprezinta pe cel mai longeviv imparat roman, pe cel mai iubit imparat roman, pe Optimus Princeps, care inseamna <fruntasul cel mai bun>. Eu va urez, domnule primar general, sa fiti un Optimus Princeps al Bucurestiului inca o data".

Statuia Traian a sculptorului Vasile Gorduz, amplasata de Primaria Capitalei pe treptele Muzeului National de Istorie, e subiectul unei dispute intre cele doua institutii, directorul muzeului, Ernest Oberlander Tarnoveanu, declarand, in 11 aprilie, ca lucrarea "nu va sta multa vreme" acolo.

Desi a fost montata pe treptele muzeului inca din noiembrie anul trecut, statuia a fost acoperita cu folie si a fost vernisata abia astazi.

Directorul Muzeului de Istorie:„Unii o considera monstruoasa, altii, ridicola”

Directorul MNIR, Ernest Oberlander Tarnoveanu, afirma ca este "un cadou" de la Primarie, care "nu va sta multa vreme", fara a preciza insa ce intentioneaza sa faca in acest sens. El preciza, insa, ca statuia a fost instalata legal in fata muzeului, cu toate avizele necesare, inclusiv al Comisiei Monumentelor de For Public a Ministerului Culturii.

Pe de alta parte, directorul MNIR aprecia ca "sculptura este controversata". "Unii o considera monstruoasa, altii, ridicola", spunea Tarnoveanu, adaugand ca "este foarte greu sa ii aduci pe toti la un numitor comun cand vine vorba de arta contemporana". El afirma ca statuia-realizata de sculptorul Vasile Gorduz-il reprezinta pe imparatul Traian cu o lupoaica, ce face trimitere si la stindardul dacic, reprezentand mitul genezei daco-romane a poporului roman.

La randul sau, Mihai Oroveanu, directorul Muzeului National de Arta Contemporana si presedintele Comisiei Monumentelor de For Public, declara, precizand ca isi exprima parerea personala, ca statuia lui Vasile Gorduz "este o lucrare foarte frumoasa si sta acolo foarte bine":"Este o lucrare foarte moderna, a unuia dintre cei mai buni sculptori ai nostri, de un profesionalism impecabil. (...) Cred ca oamenii astia l-ar refuza si pe Brancusi in zilele noastre", sublinia Oroveanu, apreciind ca in Romania nu exista, in general, un exercitiu in a aprecia sculptura de calitate, dovada stand mai multe lucrari din spatiul public.

Sursa:http://www.hotnews.ro