Soci: de la Stalin la Putin
Un lider rus pornește un program accelerat pentru transformarea unui orășel de la Marea Neagră într-o stațiune de talie mondială. Se cheltuiesc milioane de ruble pentru schimbarea la față a orașului în doar câțiva ani. Elitele naționale migrează către noul centru, în timp ce localnicii se plâng că sunt dați la o parte. Este vorba de Soci 2014? Sau Soci 1936?
Stalin a fost cel care pus orașul Soci pe harta lumii, în anii ’30, scriu cei de la Discovery News. Pe atunci, acesta era un orășel liniștit în care dictatorul sovietic avea o vilă personală. Stalin aprecia climatul subtropical al orașului și s-a decis să-l transforme într-o stațiune balneară de top.
Cât timp s-a aflat la conducerea Uniunii Sovietice, Stalin a alocat milioane de ruble pentru transformarea orașului:s-a construit un sistem de canalizare modern, orașul a fost electrificat, au fost construite bulevarde noi (dintre care cel mai frumos purta, evident, numele lui Stalin), un teatru și zeci de facilități spa, în care puteau fi cazați peste 9000 de turiști.
Potrivit istoricului Anne Gorsuch, de la University of British Columbia, „Soci avea tot ce trebuia pentru a deveni o stațiune balneară excelentă.” Soci era un spa adevărat, după tradiția europeană, o destinație în care oamenii veneau pentru a se trata pentru reumatism sau tuberculoză, în speranța că apele minerale, băile, aerul proaspăt și clima îi vor vindeca.
Casa personală a lui Stalin, ca și vilele lui Putin de la Soci, era pentru dictator un loc în care putea scăpa de vremea și presiunile politice de la Moscova. Potrivit lui Gorsuch, Stalin era paranoic privind siguranța proprie, așa că și-a adus la Soci o sofa cu spătar înalt, antiglonț, în care se putea relaxa în voie.
Boom-ul pe care l-a cunoscut Soci în timpul lui Stalin poate fi văzut și drept o modalitate de a dezvolta una dintre cele mai sărace regiuni ale URSS. Oare această situație nu ne sună cumva familiar?
Unii observatori consideră că președintele Putin a încercat să facă exact același lucru, folosind atenția pe care Soci o va primi cu ocazia Jocurilor Olimpice pentru a-și revendica controlul asupra republicii Cecene din apropiere, acolo unde islamiștii se luptă cu forțele rusești de mai bine de un deceniu. „Putin vrea să readucă Rusia la masa liderilor europeni și mondiali”, a declarat prof. James Harris de la University of Leeds. „Pentru el este important ca Rusia să participe politic alături de puterile lumii și să fie perceput ca atare. Pentru el, asta merită cheltuieli de miliarde.”
În anii de după moartea lui Stalin, Soci a devenit o stațiune populară, mai ales în rândul bătrânilor și pensionarilor, care primeau subvenții pentru călătoriile și vizitele la Soci.
Astăzi, în timpul lui Putin, Soci a atras din nou sume de bani importante pentru construcții, a intrat în atenția lumii întregi și a devenit, poate, o moștenire a liderului rus. Potrivit profesorului de istorie David Brandenberger, Putin a continuat linia liderilor ruși și sovietici de a-și căuta moștenirea mai degrabă în proiecte masive de construcții și infrastructură și nu în asigurarea bunăstării sociale ale poporului. De aceea, costurile de la Soci au ajuns la 51 de miliarde de dolari, mai mult decât pentru toate celelalte ediții ale JO de iarnă la un loc.