363527709 1682045712275123 3144503676264143296 n jpg

Schelet dezmembrat descoperit în Apuseni, îngropat după un ritual tribal în urmă cu 5.000 de ani

📁 Preistorie
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 4 august 2023

O echipă internațională de arheologi și antropologi au continuat și în 2023 cercetările arheologice în necropola veche de 5.000 de ani din Munții Apuseni, de pe teritoriul comunei Râmeț. În campania din acest an a fost cercetat scheletul unui bărbat.

Situl arheologic se află la câteva sute de metri de Transalpina de Apuseni, drum judeţean din Alba aflat în plin proces de modernizare. Autorităţile intenţionează să transforme zona într-una de interes turistic, în condiţiile în care finalizarea lucrărilor de asflatare a drumului va aduce în zonă un aflux ridicat de turişti.

Situl arheologic de la Râmeț (foto: Muzeul Unirii)
Situl arheologic de la Râmeț (foto: Muzeul Unirii)

Cercetările de la Râmeţ au început în anul 2011, în cadrul unui proiect desfăşurat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia în parteneriat cu Hamilton College (SUA) şi McDonald Institute Cambridge (Marea Britanie).

În 2023 a fost cercetat un mormânt în care au fost așezate mai multe oase care au fost dezmembrate din corpul defunctului, iar apoi legate într-o poziție de fetus.

Scheletul descoperit de arheologi (foto: Muzeul Unirii)
Scheletul descoperit de arheologi (foto: Muzeul Unirii)

„Scheletul este dezmembrat, oasele mâinilor și picioarelor au fost legate strâns, maxilarul este deplasat intenționat. O parte din oasele scheletului lipsesc, nu este unul complet. Acest fapt se poate datora practicării excarnației, o practică care este cunoscută la nivelul unor populații primitive și a unor triburi din zonele Africii sau Americii care expuneau corpurile defuncților și păsările curățau scheletul până la os, iar apoi se făcea o îngropare selectivă a oaselor”, a declarat arheologul Horia Ciugudean, citat de Alba24.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro