Scandalurile din Familia Regală a României au ajuns în presa internațională
Agenţia americană de presă Associated Press (AP) scrie că funeraliile Regelui Mihai au scos la suprafaţă vrajba din sânul familiei regale.
Regele Mihai, care a domnit în două perioade şi a fost forţat de comunişti să abdice în 1947, „a fost cunoscut pentru modestia şi angajamentul” faţă de România. Moartea ultimului suveran al României a fost un moment solemn şi trist pentru mulţi români, dar, dincolo de lacrimi, a dus la reuniunea unei familii colorate şi ciudate, a scrie AP.
Agenţia americană de presă relatează că Irina Walker a avut la funeraliile tatălui său prima apariţie alături de familia sa, după ce şi-a pierdut titlul regal în 2013, din cauza implicării în lupte ilegale cu cocoşi.
La rândul său, Nicolae, care a fost întâmpinat de mulţime cu aplauze când a venit să depună flori la catafalcul bunicului său, a fost dezmoştenit în 2015 din cauza zvonurilor privind un copil ilegitim. Celor care i-au spus că vor să le fie rege, Nicolae le-a răspuns că este „alături de ţară şi de cetăţeni, aşa cum a fost şi bunicul“ său întotdeauna.
Şi Prinţul Paul, un nepot îndepărtat cercetat pentru spălare de bani, a venit să îi aducă un ultim omagiu Regelui Mihai, însă nu a participat la funeraliile de sâmbătă. Nepotul în vârstă de 69 de ani al Regelui Carol al II-lea a fost acuzat că ar fi obţinut ilegal 64 de hectare de la stat, cauzând un prejudiciu de 173 milioane de dolari.
Regele Mihai şi-a lăsat fără titluri trei dintre cele cinci fiice. Sofia şi-a pierdut titlul după ce s-a măritat în 1998 cu un francez, Alain Biarneix, care își inventase un titlu nobiliar și un supranume, ”Michel de Laufenburg”. Regele Mihai nu a fost de acord cu această căsătorie, fapt care a dus la decăderea din drepturi printre care și acela de succesiune la tron, retrăgându-i titlul de Principesă de România. În 1999, Principesa Sofia a născut-o pe singura fiică Elisabeta-Maria, însă căsnicia cu Alain Biarneix s-a destrămat în 2002. În 2007, când Casa Regală a României a adoptat noul statut, Principesa Sofia a fost inclusă în linia de succesiune la tronul României.
Şi cea mai mică fiică a Regelui Mihai, Maria, şi-a pierdut titlul de ”Principesă a României” pentru că s-a căsătorit cu Casimir Mystkowski, un polonez romano-catolic. Cei doi au divorțat în decembrie 2003 fără a avea urmași.
Cristian Pârvulescu, decanul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi de Administrative (SNSPA), a declarat pentru AP că Regele Mihai a aplicat familiei sale cu stricteţe codul etic, pentru că şi-a dorit „să fie opusul tatălui său” Carol al II-lea.
Citește și:
Cine este Nicolae, prințul exclus din Linia de Succesiune la Coroana României
Ce scrie presa internațională despre funeraliile Regelui Mihai
Fostul Principe Nicolae a ajuns la Curtea de Argeș înaintea Trenului Regal
Foto: Mihai Ionescu