Sarcofage romane, vechi de aproape două milenii, descoperite la Alba Iulia
Şapte sarcofage romane, datate de la sfârşitul secolului al III-lea, au fost descoperite de arheologi la Alba Iulia, zona Partoş. Este vorba despre un sarcofag de adult şi şase mai mici, iar două dintre acestea au fost aduse în curtea Muzeului Naţional al Unirii, unde arheologi ai muzeului fac cercetări.
Sicriele antice au fost descoperite în timpul lucrărilor de construcţie a staţiei de epurare, la marginea oraşului Alba Iulia, cartierul Partoş. Într-unul din sarcofage, desigilat de arheologi în curtea muzeului, a fost găsit scheletul unui bărbat. Încă se desfăşoară cercetări pentru a afla dacă defunctul are şi un inventar funerar.
“La şase luni după începerea şantierului arheologic de la staţia de epurare a apei de la Alba Iulia, ultima descoperire este un sarcofag sigilat, în care colegii mei şi cu mine încercăm să aflăm dacă defunctul descoperit înăuntru are şi inventar funerar sau nu. Şantierul a fost unul dintre cele mai importante din ultimii ani din Alba Iulia, prin descoperirile care au ieşit. Şi mă refer aici la structuri, ziduri, clădiri cât şi la cantitatea mare de piese mărunte, obiecte care vor intra în patrimoniul muzeului. Din estimările de până acum sunt câteva sute de piese”, a declarat George Bounegru, arheolog la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Reamintim că, tot aici au mai fost descoperite alte două sarcofage, datate aproximativ în secolele II – III. Potrivit arheologilor de la Muzeul Unirii, locul în care s-au descoperit întâmplător artefactele, era necunoscut, până în prezent, din punct de vedere arheologic. „Prezenţa sarcofagelor aici a fost pentru noi o surpriza dublă, atât zona cât si descoperirea în sine, primele sarcofage din marmură descoperite pe teritoriul fostei provincii romane Dacia. Aici, la Alba Iulia şi în toată Dacia sunt singurele cunoscute”, declara atunci arheologul George Bounegru.
sursa:Ziarul Unirea