Sarcofag din perioada vizigotă, descoperit în Spania
Un sarcofag vizigot a fost descoperit într-o necropolă romană din Los Villaricos, la 5 km est de orașul Mula (Murcia, Spania).
Descoperirea a fost făcută de arheologi de la Universitatea din Murcia în timpul sezonului săpăturilor de vară. Sarcofagul a fost găsit printre ruinele unei vile romane excavată anterior, care a fost abandonată în jurul secolului V e.n.
În perioada romană, în Los Villaricos se practica agricultura la scară largă, localnicii concentrându-se în special pe producția și depozitarea uleiului de măsline.
În anii următori, părți ale vilei au fost refăcute ca loc de închinăciune pentru creștini, în timp ce zona centrală a fost folosită ca necropolă, fiind denumită „necropola ad sanctos” (necropola sfinților), potrivit Heritage Daily.
Monograma lui Iisus Hristos
Săpăturile arheologice efectuate recent în zonă au scos la iveală un sarcofag lung de doi metri, decorat cu modele geometrice și frunze de iederă. În partea de sus a fost sculptată monograma lui Iisus Hristos (simbol Chi Rho), o formă de christogramă prin suprapunerea primelor două litere (reprezentând majuscule) — Chi și rho (ΧΡ) — al cuvântului grecesc ΧΡΙΣΤΟΣ (Hristos), în așa fel încât linia verticală a „rho” intersectează centrul lui „chi”.
Cercetările preliminare indică faptul că sarcofagul datează din secolul al VI-lea d.Hr., într-o perioadă în care în fostele teritorii romane au pătruns valurile de triburi germanice, printre care și vizigoții.
Sub vizigoți, multe dintre structurile romane au fost abandonate sau reamenajate, în timp pe o parte din amplasamentul vilei a fost ridicată o mică biserică creștină, undeva în secolele V – VII d.Hr.
Rafael González Fernández, profesor de istorie antică de la Universitatea din Murcia, a descris descoperirea ca fiind „spectaculoasă și neașteptată, confirmând studiile anterioare despre cronologia necropolei”.