Săpături arheologice la Domus Procuratoris de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa (foto: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei)

Săpături arheologice la Domus Procuratoris de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

În perioada 3-21 iulie, a avut loc prima campanie de cercetare arheologica sistematica de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, pe anul 2023, informează Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT).

„Sub coordonarea lui Felix Marcu, responsabilul științific al sitului, alături George Cupcea și colectivul de specialiști al MNIT, și-au desfășurat practica de specialitate și 12 studenți de la Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Au fost continuate cercetările la obiectivul Domus Procuratoris, reședința procuratorului financiar al Daciei Superior, iar eforturile susținute ale întregului colectiv de specialiști și studenți au dat roade spectaculoase”, precizează un comunicat publicat pe pagina de Facebook a MNIT.

Primul oraș al Daciei romane a fost colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, fondată în anul 108 la aproximativ 30 km vest de vechea reședință a regelui Decebalus de la Sarmizegetusa Regia, pe timpul celui de-al doilea guvernator al Daciei, D. Terentius Scaurianus.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost singura colonia deducta din Dacia Romană și a primit ius Italicum (colonia și teritoriul erau asimilate din punct de vedere fiscal solului italic, cetățenii fiind scutiți de impozitul personal, tributum capitis, și de cel pe teren, tributum soli). Aici au fost așezați veteranii legiunilor care au participat la cucerirea Daciei, în primul rând cei din legiunile IIII Flavia Felix și XIII Gemina.