Salvaţi istoria Galaţiului! Cavoul doctorului Aristide Serfioti, bijuterie cioplită în piatră jpeg

Salvaţi istoria Galaţiului! Cavoul doctorului Aristide Serfioti, bijuterie cioplită în piatră

­čôü Patrimoniu ├«n pericol
Autor: Corina Mis─âil─â

Ansamblul funerar monumental se afl─â ├«ntr-o avansat─â stare de degradare, trecerea anilor l─âs├ónd urme ad├ónci asupra construc┼úiei. Ridicat ├«n 1880, cavoul colonelului-doctor Aristide Serfioti necesit─â lucr─âri urgente de conservare ┼či reabilitare.

├Än anul 1878, doctorul Aristide Serfioti a cump─ârat de la membrii familiei domnitorului Ghica, mo┼čia Calica pe care se afl─â actualul cartier File┼čti. Acolo a construit biserica cu hramul "Sf├ónta Treime" ├«n locul altui l─âcas de cult, din chirpici, dat├ónd de la 1845.

├Än anul 1880, a realizat un cavou pentru familia sa, o construc┼úie impun─âtoare, ca o bazilic─â ├«n miniatur─â. Din p─âcate, trecerea anilor ┼či dezinteresul mo┼čtenitorilor doctorului Serfioti au f─âcut ca ansamblul funerar s─â se deterioreze.

Istorie înlăcrimată!

Construc┼úia ┼či-a p─âstrat frumuse┼úea de odinioar─â, ├«ns─â la exterior se observ─â c─â materialul este fisurat, iar unele por┼úiuni din marmur─â sunt desprinse. Porti┼úa care permite accesul ├«n ├«nc─âperea central─â a construc┼úiei neoclasice, o adev─ârat─â bijuterie dantelat─â, are elementele decorative rupte.

image

De asemenea, postamentul unuia dintre cele dou─â elemente decorative aflate pe cavou, a suferit o interven┼úie, ├«n sensul ├«nlocuirii pietrei cu c─âr─âmid─â ┼či apoi tencuirea st├óngace cu ciment.

Liantul folosit la ├«mbinarea pl─âcilor a disp─ârut de-a lungul timpului datorit─â  ac┼úiunii factorilor climatici:ploi, v├ónt, ├«nghe┼ú, soare, permi┼ú├ónd apari┼úia infiltra┼úiilor la demisol.

ÔÇ×Din cauza infiltra┼úiilor, ├«n ├«ntreg interiorul cavoului, fresca s-a degradat iremediabil, pe suprafe┼úe ├«ntinse, at├ót pe tavan, c├ót ┼či pe pere┼úi. Pe unele por┼úiuni aceasta mai poate fi observat─â ┼či poate constitui model de restaurareÔÇŁ, ne-a precizat Marius Mitrof, consilier ├«n cadrul Direc┼úiei Jude┼úene pentru Cultur─â ┼či Patrimoniu Na┼úional Gala┼úi (DJCPNG).

Cavoul este alcătuit din două nivele:unul la demisol, iar celălalt de forma unei terase în trepte. Construcţia în sine, prin volumele aerodinamice conţinute, prin formele suple, sprintene, armonios închegate, dă senzaţia de înălţare, de perfectă verticalitate, de forţă ascensională.

image

Monumentul funerar dispune pe laturi ┼či de o fortifica┼úie prev─âzut─â cu metereze. Pe latura de r─âs─ârit a terasei se ├«nal┼ú─â partea cea mai interesant─â a cavoului, o adevarat─â bijuterie artistic─â cioplit─â ├«n piatr─â, care impresioneaz─â prin formele elansate ale elementelor ce o compun, prin decora┼úia at├ót de variat─â si maiestrit lucrat─â.

Ansamblul arhitectural de la acest nivel, construit ├«n stil neoclasic, este alc─âtuit dintr-o ├«nc─âpere central─â, cu deschideri spre r─âs─ârit ┼či apus, ┼či dou─â abside laterale. Fa┼úadele de pe laturile de est ┼či vest se prezint─â sub forma a doua arcade ogivale cu arcuri suprapuse, ├«nscrise ├«n trunchiul piramidei de piatr─â a acoperi┼čului.  

image

Cobor├ónd la demisol, nu se poate s─â nu se observe marmura placat─â ├«n model pe pardoseal─â. ├Än ├«nc─âperea de la intrare se afl─â mormintele, acoperite cu pietre de morm├ónt, confec┼úionate din marmur─â albastr─â ale tat─âlui, mamei ┼či m─âtu┼čii doctorului Serfioti.

Pere┼úii ┼či tavanul sunt picta┼úi ├«n tehnica fresc─â, culorile vii, care se mai pot observa foarte bine pe alocuri, fiind m─ârturie a m─âiestriei pictorului. Accesul ├«n camera mortuar─â se face printr-o u┼č─â, ├«n dou─â canate, din fier forjat, cu model. Nu poate s─â nu atrag─â aten┼úia feroneria acestei u┼či (balamale, m├ónere).

image

├Än camera mortuar─â a ctitorilor, pe peretele de la est se afl─â o troi┼ú─â, confec┼úionat─â din marmur─â alb─â de Carara.Arcada troi┼úei se sprijin─â pe dou─â coloane, toate fiind sculptate, reprezent├ónd motive vegetale. ├Än interiorul troi┼úei se afl─â o icoan─â pictat─â pe lemn, reprezent├ónd  Sf.Treime.

Pe laturile dinspre sud ┼či nord, ferestrele, executate din fier forjat, au vitralii. ├Än mijlocul camerei mortuare se afl─â morm├óntul doctorului Aristide Serfioti, acoperit cu plac─â de marmur─â albastr─â. Al─âturi, se afl─â morm├óntul so┼úiei sale, piatra de morm├ónt, confec┼úionat─â tot din marmur─â albastr─â, av├ónd forma unui sicriu.

image

Statul juridic îndoielnic

Situaţia juridică incertă a monumentului împiedică autorităţile locale să demareze lucrări de reabilitare.

ÔÇ×Din discu┼úia cu parohul George Postolachi, preotul bisericii ├«n curtea c─âreia se afl─â monumentul, a reie┼čit c─â urma┼či de-ai ctitorului, care locuiesc ├«n Grecia, au venit ┼či au fotografiat cavoul ┼či biserica dar n-au mai revenit ÔÇŁ, a conchis Marius Mitrof.