Sacrificii umane în China antică: ce au descoperit arheologii într-o groapă comună veche de 4000 de ani
Într-o groapă comună veche de 4000 de ani din provincia chineză Shaanxi, arheologii au descoperit 80 de cranii feminine. Potrivit primelor teorii, aceste rămășițe ar putea avea legătură cu ceremonia de fondare a unui oraș antic, relatează Daily Mail.
Groapa comună, cunoscută dinainte de către arheologi, se află pe situl unui vechi oraș neolitic din regiunea aflată astăzi în provincial Shaanxi, oraș ce datează de acum patru milenii.
Faptul că arheologii au găsit doar craniile femeilor, nu și restul rămășițelor acestora, sugerează că ele au fost victimele unor sacrificii care ar putea fi legate de fondarea orașului. Astfel, arheologii sunt de părere că aceste cranii ar putea avea legătură cu construirea zidului orașului și ceremoniile religioase ce se organizau de obicei cu această ocazie.
Această descoperire nu este unică. Arheologii au mai găsit în China rămășițe umane ce arătau semne de sacrificii. Spre exemplu, regii și împărații din China antică erau adeseori îngropați împreună cu servitorii sau concubinele lor, care erau fie ucise înainte de înmormântare, fie îngropate de vii.
Ruinele de la Shimao, care se întind pe o suprafață de peste 4 kilometri, au fost descoperite în 1976.