Sabie din Epoca Bronzului, descoperită în stare aproape perfectă de conservare (© Bronzezeitliches Schwert aus Nördlingen; Archäologie-Büro Dr. Woidich)

Sabie din Epoca Bronzului, descoperită în stare aproape perfectă de conservare

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 20 iunie 2023

O sabie din Epoca Bronzului a fost descoperită de o echipă de arheologi în oraşul german Nördlingen, din Bavaria, într-un mormânt datând din secolul XIV î.Hr., în care se află rămăşiţele a trei persoane, probabil o familie.

Această sabie din Epoca Bronzului, veche de peste 3 milenii, s-a păstrat atât de bine încât încă străluceşte.

Conform arheologilor germani, bărbatul, femeia şi copilul aflaţi în mormânt au fost îngropaţi la interval scurt de timp unul după celălalt, dar nu se ştie cu precizie dacă sunt membrii aceleiaşi familii, conform unui comunicat emis săptămâna trecută de Biroul de Stat din Bavaria pentru Protecţia Monumentelor, citat de Agerpres.

Foto: Schwert am Fundort; Archäologie-Büro Dr. Woidich
Foto: Schwert am Fundort; Archäologie-Büro Dr. Woidich

Sabia are un mâner octogonal ornamentat din bronz, care a căpătat în timp o nuanţă verzuie - pentru că bronzul conţine cupru, un metal care oxidează atunci când este expus la aer şi apă. Arheologii au datat sabia ca provenind de la sfârşitul secolului XIV î.Hr.

Săbiile descoperite din această perioadă sunt extrem de rare, în condiţiile în care numeroase morminte din Epoca Bronzului au fost jefuite de-a lungul timpului.

Mânerul, care este prins în două nituri, a fost turnat peste lamă în cadrul unui procedeu denumit turnare suprapusă. Lama sabiei nu prezintă nicio urmă vizibilă de ciobire sau de uzură, ceea ce sugerează că această armă a avut probabil o funcţie rituală.

Foto sus: © Bronzezeitliches Schwert aus Nördlingen; Archäologie-Büro Dr. Woidich