S-au descoperit cele mai vechi pietre la prostată
Cercetătorii italieni și britanici care investighează un cimitir preistoric din centrul Sudanului au descoperit ceea ce ei cred că sunt cele mai vechi pietre de prostată, dezvăluind astfel că boala a afectat bărbații încă de acum 12.000 de ani.
Pietrele, la fel de mare ca nucile, au fost găsite în 2013 în zona pelviană a unui bărbat adult, înmormântat în cimitirul preistoric Al Khiday. Cimitirul se află pe malul stâng al Nilului Alb la aproximativ 15 km sud de Omdurman (Khartoum).
Rămășițele persoanei, care probabil experimentat dureri extreme în cursul bolii, au fost descoperite de o echipa condusă de Donatella Usai și Sandro Salvatori, de la Centrul pentru studii sudaneze și sub-sahariene din Treviso, Italia, care a investigat aproximativ 1200 km pătrați dintr-un cimitir preistoric, unde au fost deja săpate190 de morminte. Înmormântările în acest cimitir su avut loc în trei perioade diferite, începând cu 12.000 de ani în urmă cu 2000 de ani.
Cele mai vechi morminte, datate în pre-Mezolitic, includ 94 de persoane, inclusiv persoane de sex masculin afectate de pietre/tumori de prostată.
Omul a fost îngropat cu fața în jos, ca majoritatea mormintelor de pre-mezolitic. Poziția în care s-au găsit pietrele-una dintre oasele bazinului și două aproape vertebre lombare-sugerează că individul ar fi suferit și de pietre ale vezicii urinare. La început, cercetatorii au crezut ca pietrele ar putea fi de fapt doar pietre. Dar, după testare s-a dovedit că au fost formate în prostata omului.
Bărbații și femeile care formau populația pre-Mezolitica a tribului din Al Khiday au fost destul de sănătoși. Investigație antropologică a arătat că nu sufereau de boli cronice, în afară de carii dentare.
Demonstrând că pietre de prostată există de mai mult de 10.000 de ani, este o constatare extraordinară.
Cu toate că ar putea fi dificil de a reconstrui modul în care oamenii din trecut au experimentat durerea provocata de aceasta afectiune. Este posibil ca omul preistoric sa isi fi petrecut ultimele zile în dureri chinuitoare.
Pietrele de prostată sunt, de obicei, foarte mici, asimptomatice și destul de des întâlnită la adulți. Dar dimensiunea mare a celor găsite în aceste morminte sugerează o obstrucție mecanică a tractului urinar. Acest lucru ar fi făcut viața omului mizerabilă.
Anterior, o piatră de vezică biliară în vârstă de 8.500 de ani a fost găsită în bazinul unei femei adulte îngropate într-o peștera-mormânt de pe coasta Siciliei.