Rusia îşi împrospătează trupele din Transnistria
Rusia începe luni o rotaţie a trupelor de menţinere a păcii din Transnistria, în cadrul Forţei colective de pace formate din 402 militari ruşi, 492 de militari transnistreni, 355 de militari moldoveni şi zece observatori ucraineni, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.
Trupele de menţinere a păcii acţionează la 15 puncte de control din Transnistria, regiune a Republicii Moldova.
Forţa colectivă de pace a anunţat că rotaţia batalionului rusesc va avea loc în mai multe etape, între 19 şi 26 iulie, o companie de infanterie motorizată urmând să fie staţionată la Dubăsari, iar restul batalionului, la Bender.
Transnistria este considerată drept zonă de conflict îngheţat de la încheierea războiului din 1991, iar negocierile pentru reglementarea statutului regiunii separatiste sunt mediate de Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în timp ce Uniunea Europeană şi Statele Unite au statut de observatori.
Tensiunile din regiune s-au amplificat la scurt timp după ce patru partide prooccidentale au preluat puterea la Chişinău, după opt ani de conducere comunistă, şi au format un guvern de coaliţie care promovează relaţii mai apropiate cu Occidentul. Noua conducere moldoveană a cerut retragerea trupelor ruse din ţară şi înlocuirea actualului contingent de menţinere a păcii cu o misiune multinaţională cu mandat internaţional.
Transnistria a solicitat Rusiei sporirea efectivelor actualei forţe de menţinere a păcii, regimul separatist afirmând că se teme că Republica Moldova ar putea încerca să recurgă la o intervenţie armată pentru a prelua controlul asupra regiunii separatiste.
Negocierile privind statutul Transnistriei, desfăşurate în format 5+2, sunt practic blocate din februarie 2006. Tiraspolul insistă asupra declarării independenţei şi chiar a integrării în Rusia, în timp ce Republica Moldova vrea să ofere Transnistriei statut de autonomie extinsă.