Rusia dotează armata siriană cu rachete sol aer S 300  jpeg

Rusia dotează armata siriană cu rachete sol-aer S-300

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 septembrie 2018

La o săptămână de la doborârea avionului rus Iliușin Il-20 în Marea Mediterană, Rusia a anunțat că va livra sisteme de rachete sol-aer S-300 armatei siriene.

„Un sistem modern de rachete sol-aer S-300 va fi transmis forțelor armate siriene în cel mult două săptămâni. (Sistemul - n. r.) este capabil să intercepteze mijloace aeriene de atac pe o distanță de peste 250 de kilometri și să lovească simultan mai multe ținte aeriene“, a spus Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării.

Decizia a fost luată în urma doborârii unui avion rus Iliușin Il-20 de sisteme S-200 declanșate de armata siriană pentru contracararea unei operațiuni militare aeriene israeliene în provincia Latakia, vestul Siriei.

„Important este să garantăm identificarea tuturor avioanelor ruse prin mijloacele de apărare antiaeriană ale sirienilor“, a explicat ministrul rus al Apărării, conform Adevărul.

Ministerul rus al Apărării ia în considerare de mai mult timp să livreze sisteme S-300 în Siria, dar a tot amânat această inițiativă, inclusiv la cererea Israelului. În primăvara acestui an, ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a avertizat că Israelul va distruge orice sistem antirachetă performant instalat de Rusia în Siria dacă acesta va fi folosit împotriva sa.