Ruinele unui oraș roman, dezvăluite cu ajutorul unei tehnologii revoluționare | VIDEO jpeg

Ruinele unui oraș roman, dezvăluite cu ajutorul unei tehnologii revoluționare | VIDEO

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 15 iunie 2020

O echipă de oameni de știință de la universitățile Cambridge din Marea Britanie și Gent din Belgia a folosit un radar de penetrare a solului (GPR) sau georadar, pentru a dezvălui ruinele îngropate ale orașului roman Falerii Novi. 

Este pentru prima dată când această tehnologie revoluționară este folosită pentru a cartografia toată suprafața unui oraș, respectiv 30,5 hectare, fără ca nicio piatră să fi fost mutată. Cercetătorii au descoperit o piață, un templu și chiar o vastă rețea de canalizare.

Tehnologia poate „vedea” sub pământ cu ajutorul unei antene de radar care trimite în sol un semnal electromagnetic prin intermediul unei unde radio și „ascultă” ecourile reflectate de obiecte, notează Reuters.

„Acest lucru schimbă cu adevărat modul în care putem studia și înțelege orașele romane - calea viitorului pentru arheologie'', a declarat pentru AFP Martin Millett de la Universitatea Cambridge.

Foto: © University of Cambridge

harta Falerii Novi jpg jpeg

Situat în regiunea Lazio, pe malul Tibrului, la aproximativ 50 de kilometri nord de Roma, orașul Falerii Novi a fost întemeiat în anul 241 î.e.n. și a fost locuit până în 700 e.n. La sfârșitul secolului XX, orașul a făcut obiectul săpăturilor și studiilor. Tehnologia GPR a permis însă cercetătorilor să vadă cum a evoluat orașul de-a lungul secolelor.

Conform datelor obținute de oamenii de știință, planul Falerii Novi s-a dovedit a fi mult mai puțin standardizat decât cel al multor alte orașe romane, cum ar fi de exemplu Pompeii. Cercetătorii au descoperit și o serie surprinzătoare de conducte de apă, care traversează o mare parte din oraș, trecând chiar și pe sub clădiri, nu doar de-a lungul străzilor, așa cum este cazul cele mai multe orașe romane.