România abandonează în sfârșit tradiția stalinistă a sărbătoririi pe 9 mai a Zilei Victoriei din al Doilea Război Mondial jpeg

România abandonează în sfârșit tradiția stalinistă a sărbătoririi pe 9 mai a Zilei Victoriei din al Doilea Război Mondial

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 27 iulie 2020

Senatorii au adoptat, luni, proiectul iniţiat de deputatul PNL Ovidiu Raeţchi privind consacrarea zilei de 8 mai ca „Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial”, în coordonare cu aliaţii din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), transmite Agerpres.

Potrivit iniţiatorului, acest demers se impune având în vedere „confuzia care încă persistă între data acceptată de istorici şi de aliaţii noştri occidentali (8 mai), pe de o parte, şi cea de 9 mai, impusă de Stalin şi de URSS în lagărul socialist – inclusiv România – pentru a-şi revendica un rol primordial în victoria împotriva foştilor aliaţi nazişti (vezi Pactul Ribbentrop-Molotov)”. 

„Iniţiativa rectifică ambiguitatea istorică care a încurajat în perioada comunistă sărbătorirea la data de 9 mai, potrivit modelului sovietic. La data de 7 mai 1945, Germania a semnat actul de capitulare necondiţionată la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Aliate din Franţa, Reims. În conformitate cu acest act, ostilităţile s-au încheiat oficial la data de 8 mai 1945, ora 23,01. Din momentul schimbării regimului, regăsindu-se în sfera de influenţă sovietică, RSR a recunoscut data de 9 mai drept Ziua Victoriei, însă data ce marchează cu adevărat ziua victoriei pentru statul nostru este 8 mai 1945”, explică deputatul liberal. 

Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților