Foto: Facebook / Muzeul Județean Buzău

Replică 1 la 1 după fildeșul unui mamut lânos descoperit la Buzău, realizată de elevi

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 3 aprilie 2025

Elevii Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău lucrează la o replică 1 la 1 după fildeșul de 1,2 metri al unui mamut lânos, contemporan cu primele populații de homo sapiens, descoperit recent într-o ravenă din comuna Săpoca.

În luna ianuarie a acestui an, doi colegi arheologi se deplasau în localitatea Săpoca din județul Buzău, unde domnul Marius Tatu identificase, într-un mal, ceva ce părea a fi un colț de mamut lânos.

După confirmarea descoperirii, cu ajutorul domnului primar al comunei Săpoca, s-a procedat la extragerea piesei. Adus la muzeu, obiectul a fost introdus imediat în carantină, au fost aplicate măsuri de conservare primară și a intrat în atenția cercetătorilor din cadrul Universității din București.

Și pentru că patrimoniul capătă valoare atunci când este comunicat public, lucrurile au continuat să evolueze. După curățarea fizică și chimică au urmat tratamentele de stabilizare și consolidare care au durat mai multe săptămâni. Imediat cum a fost posibil, am inițiat realizarea unui suport pe care să fie expus fildeșul de mari dimensiuni.

Următorul pas a fost acela de a lansa o provocare talentaților elevi de la Liceul de Arte ”Margareta Sterian” pentru a realiza o replică 1:1 a fabuloasei descoperiri de la Săpoca. Și, surpriză: au acceptat! Astfel, de mai multe săptămâni, o grupă de elevi, sub coordonarea domnului profesor Ciprian Dominoschi, lucrează la acest proiect, în cadrul programului ”ArtCreator”.

Piesa originală și replica vor fi prezentate publicului cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor (17 mai 2025”, precizează Muzeul Județean Buzău, pe pagina de Facebook a instituției.

Potrivit Muzeului Județean Buzău, fildeșul provine de la o specie de mamut lânos din perioada Pleistocenului târziu. În data de 15 ianuarie instituția de cultură a fost sesizată despre descoperirea fragmentului iar la 29 ianuarie, a fost extras din sol, cu sprijinul autorităților locale din comuna Săpoca și predat spre conservare Muzeului Județean Buzău.

Această piesă unică prin dimensiune a intrat în patrimoniul cultural național administrat de Muzeul Județean Buzău, reprezentând o raritate în zona de sud și sud-est a României.