Soldați germani în tranșeele Primului Război Mondial (© Library of Congress)

Rămășițele unor soldați îngropați de vii, în timpul Primului Război Mondial, nu vor mai fi recuperate

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 14 februarie 2023

Germania a anunțat că nu va excava un tunelul din nord-estul Franței care conține rămășițele a sute de soldați îngropați de vii în timpul Primului Război Mondial.

În schimb, guvernul german a decis să declare locul de înmormântare memorial de război. Decizia a fost luată împreună cu guvernul francez și anunțată la muzeul Caverne du Dragon din nord-estul Franței, informează CNN.

„Eforturile de a ajunge la rămășițele soldaților în 2021 și 2022 s-au dovedit foarte dificile”, a declarat un purtător de cuvânt al Volksbund (Comisia germană pentru mormintele de război – n.r.), adăugând că au existat „mai multe încercări” de a deschide tunelul, care este „foarte adânc și foarte lung” și situat într-o rezervație naturală cu „sol nisipos încă contaminat cu muniție”.

O o echipă franco-germană a reușit să ajungă până la 64 de metri în josul tunelului, însă „nu a găsit nicio rămășiță umană”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Trei bătălii s-au purtat de-a lungul coamei de deal de pe Chemin des Dames, situată la nord de Paris, în timpul Primului Război Mondial. În timpul Primului Război Mondial, Chemin Des Dames se afla în sectorul francez al Frontului de Vest. Importanța sa strategică l-a transformat într-un câmp de luptă al unor bătălii majore care au avut loc între 1914 și 1918.

Armata germană a avut o poziție defensivă pe coasta dealului în septembrie 1914, oprind avansarea armatelor aliate după Bătălia de pe Marna. Linia frontului a rămas stabilă până în martie 1917, timp în care mai multe mii de soldați au murit în atacuri locale sau în operațiuni militare surpriză.

La 4 mai 1917, peste 200 de soldați germani din Regimentul 111 Infanterie de Rezervă din Baden au fost blocați în tunelul Winterberg de pe Chemin des Dames, după ce un obuz tras de artileria franceză a lovit intrarea. O parte dintre soldații germani au fugit mai departe în tunel, unde muniția depozitată explodase și se eliberau vapori toxici.

Soldații au creat o baricadă pentru a încerca să se protejeze de gazele otrăvitoare, dar bombardamentele grele au împiedicat ajutorul să ajungă la ei. Intrarea tunelului s-a prăbușit în timpul atacului francez și doar trei soldați au fost salvați. Ceilalți s-au sufocat, au murit de sete sau s-au împușcat.

Prin desemnarea locului ca un memorial de război, autoritățile germane și franceze speră să cinstească și să protejeze locul de odihnă al soldaților.

Foto sus: Soldați germani în tranșeele Primului Război Mondial (© Library of Congress)