
Rămășițele unor mamuți vânați de oameni în urmă cu 25.000 de ani, descoperite în Austria
O echipă de paleontologi a descoperit, în Austria, rămășițele a cinci mamuți lânoși, animale enorme care se pare că au fost vânate și apoi tranșate de oameni, relatează Live Science.
Rămășițele de mamut au fost descoperite în timpul unor săpături în situl Langmannersdorf, aflat la aproximativ 65 de kilometri vest de Viena. Oasele și fildeșii mamuților au fost găsite grupate în două zone diferite, aflate la 15 metri distanță unele de altele, informează Agerpres.
Unul dintre cele cele două grupuri este reprezentat de oasele de mamut, dintre care unele prezintă urme de unelte folosite pentru tranșarea cărnii. În apropiere au fost descoperite și numeroase unelte din piatră.
În cea de-a doua zonă, echipa a descoperit rămășițele a cel puțin trei mamuți. Paleontologii au descoperit fragmente de fildeș și colți întregi de mamut, grupați laolaltă, separat față de oase, ceea ce indică faptul că europenii din Paleolitic procesau probabil fildeșul de mamut, care ar fi putut fi folosit pentru a face vârfuri de suliță.
„Faptul că nu am găsit doar oase individuale aici, ci o zonă ce era folosită intensiv pentru tranșarea animalelor, ne-a întrecut toate așteptările'', a declarat într-un comunicat arheologul Marc Händel, de la Institutul Arheologic din Austria, din cadrul Academiei austriece de Științe (ÖAW).
Dovezile istorice arată că vechii oameni foloseau fildeșul de mamut pentru a produce unelte, ornamente, accesorii, dar și vârfuri de suliță și săgeată pentru vânătoare.
Mamuții lânoși reprezentau o resursă crucială pentru oamenii din Paleolitic. Carnea era consumată, oasele erau folosite pentru producția de unelte și construcția de adăposturi, iar pieile pentru a ține de cald. Majoritatea mamuților au dispărut acum aproximativ 10.000 de ani, probabil din cauza schimbărilor climatice și a vânătorii, însă mici populații de mamuți lânoși au supraviețuit pe insule izolate până acum aproximativ 4.000 de ani.
În urmă cu aproximativ 25.000 de ani, chiar înainte de perioada de vârf a ultimei ere glaciale de acum 20.000 de ani, turme de mamuți ar fi folosit Valea Perschling din Austria ca rută migratorie. Descoperirea acestui sit la Langmannersdorf, în care mamuții vânați erau tranșați, arată că vechii oameni înțelegeau migrațiile anuale ale mamuților și-i vânau când treceau prin această vale.
Foto: Rămășițele unor mamuți, descoperite în Austria (© ÖAW-ÖAI/Marc Händel)
Mai multe pentru tine...